Categories: Üstün Yetenekliler

Üstün Yetenekli Bir Çocuğum Var!!!

Öğretmen-veliler üstün olduğunu düşündükleri öğrencileri için neler yapabilir?

MEB okullarına devam eden üstün zeka öğrenciler için yapılan çalışmalar neler?

Üstün Zeka/Yetenekli Öğrenciler İçin Yapılan Çalışmalar neler?

Türkiye’de üstün zeka-yetenekli öğrenciler için neler yapılıyor?

Sorularınızın cevapları yazımız içeriğinde.

Öncelikle Üstün zeka nedir nasıl belirlenir bu konu hakkında bilgi vererek başlayalım.

Üstün Zekalılar İçin Tanılama Testleri  3 Yaşından İtibaren Yapılabiliyor.

Son zamanlarda birçok anne – baba, çocuklarının üstün zekalı ve üstün yetenekli olup olmadığını anlamak için onları nasıl test yaptırabilirim arayışı içine girdi. Uzmanlar bu testleri belli yaşlarda yapılarak ve belli dönemlerde tekrarlanarak çocuğun gelişimi takip edilebiliyor. Daha yetenekli olduğu alanlar tespit edilip, onları daha iyi değerlendirmesi amaçlanıyor. Uzmanlar üç yaşından itibaren çocuklara zeka testinin yapılabileceğini söylüyor. Ancak elde edilen sonuçların kesinliği yok. Daha doğru sonuçlar elde etmek için beş yaşın beklenmesi gerektiği belirtiliyor. 5 yaşından küçük çocuklarla diğer yaş grupları çocuk ve ergen psikiyatristleri tarafınca tanılanabilmektedir.5 yaşından büyük okula devam eden çocuklara ise bağlı bulundukları RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkezi) tarafınca tanı konulabilmektedir. Yani çocuğumuzu çocuk psikiyatristi olan bir hastanede yahut RAM’da tanı için yönlendirebiliriz. Hastane yada RAM’larda tanı için yönlendirilen öğrenciler için detaylı özgeçmiş, okul durumunu bildirir öğretmenlerince yazılmış rapor anne-babanın fark ettiği durumları rapor şeklinde sunarak uzmanların işini ve tanı koyabilmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Üstün zeka belirtileri ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz*

Zeka sınıflandırması IQ aralığı

91-110 arası normal zeka

111-129 arası ileri/parlak zeka

130-155 arası üstün zeka

156 ve üzeri deha

Olarak kabul edilmektedir. Yani çocuğunuza üstün zeka tanısı konulabilmesi için 130 ve üzeri IQ aralığına sahip olması beklenir. BİLSEM’lerde üstün zekanın yanı sıra üstün yetenekli öğrenciler de eğitim görmektedir. Bu öğrencilerden beklenen IQ aralığının yüksek olmasından ziyade Resim,Müzik,Sanat alanlarında yaşıtlarından farklı yetenek/beceri göstermesi beklenir. Zaten kişi hem üstün yetenekli hem üstün zekalı olunca Leonardo da Vinci-Beethoven gibi dehalar ortaya çıkmaktadır.

Çocuğumuza Üstün zeka tanısı konulduktan sonra bağlı bulunulan RAM’lara başvuru yaparak kaynaştırma raporu düzenlemelerini isteyebilirsiniz. Kaynaştırma raporu çocuğun üstün zekalı olduğunu gösterir ve okul için gerekli hizmetlerin alınmasını sağlamaya yöneliktir. Kaynaştırma raporu olan öğrenciler üstün olduğu alanlarda sınıf/alan öğretmenlerince destek oda uygulaması ve sınıf içerisinde çocuğa yönelik bireysel hazırlanan plan doğrultusunda eğitim görmesini sağlar ve çocuğun gelişimi desteklenir.

Destek oda uygulaması için ilgili yazımıza bakabilirsiniz*

Türkiye’de Üstün Zeka/Yetenekli Öğrenciler İçin Neler yapılıyor?

BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezleri) Türkiye’de İlköğretim seviyesindeki üstün çocuklar için eğitim sunan resmi tek merkez. Her yıl üstün olduğu düşünülen öğrenciler okullarının yönlendirmeleri ile bilsem seçmelerine girerek tanı alabilmekte ve belirlenen çocuklar ücretsiz olarak okul sonrası eğitim görebilmektedir. Bunun yanı sıra okullarda destek oda uygulaması ile de bu öğrenciler desteklenmektedir. Yine bazen MEB ve üniversitelerce yapılan protokollerce üstün öğrenciler için çalışmalar yapılmakta. Bunların dışında herhangi bir devlet okulu yahut merkezi maalesef bulunmamaktadır. Ancak başka seçenekler mevcut.

Bazı üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde yetenek seçmelerine girebileceğini düşündüğünüz öğrencilerinizi yönlendirerek erken yaşta üniversite eğitimine başlanabilmesi imkânlardan birisi. Üstün zekalı öğrenciler içinse yine TÜBİTAK, özel üniversiteler ve vakıf üniversitelerinde açılan yaz kursları dönem içi açılan kamp vb. etkinlikleri takip ederek farklı ortamlarda eğitim görmeleri sağlanabilir. Tabi bu seçmelere girebilmesi için bazı özel şartlar da bulunmaktadır. Yani üstün zekanın da daha uçlarında (dahi seviyesinde)  gezen çocukların şansları biraz daha fazla.

Bunların dışında büyük şehirlerde İstanbul, Ankara, İzmir vb. bazı özel kurumlar ile dernekler tarafınca yapılan etkinlik, kurs, özel eğitim sınıfları gibi çalışmalarla da üstün olan çocuklara eğitim sunulmaktadır.

Tavsiyemiz çocuğunuz için yetenekleri doğrultusunda severek isteyerek yaptığı becerilerde desteklemeniz ve sizin istekleriniz değil onun isteklerini göz önünde bulundurmanız.

Bizi takip etmeye devam edin…

Recent Posts

2024 LGS Başvuruları Başladı

2024 Liselere Geçiş Sınavı Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey! 2023-2024 eğitim öğretim yılı sona eriyor ve 8. sınıf öğrencileri için…

1 ay

2024 YKS Başvurusu Ne Zaman?

2024 YKS Başvuru Tarihleri Belli Oldu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihlerini açıkladı.…

5 ay

BİLSEM Öğrenci Seçme Sonuçları 2023 2024

Milli Eğitim Bakanlığı BİLSEM öğrenci seçmeleri için yayınlamış oldğu takvim doğrultusunda 04 Ağustos 2023 tarihide BİLSEM öğrenci seçmeleri Bireysel inceleme…

9 ay

İngilizce Öğrenmek İçin 5 İpucu

Eğer siz de İngilizce öğrenmek istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyorsanız yazımıza kulak verin. Yeni bir dil öğrenmek zorlu…

1 yıl

Uzman Öğretmenliğe Giden En Kısa Yol

--- Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik için 19 Kasım 2022'de sınav yapacak. 10 yılını doldurmuş öğretmenler uzman öğretmenlikler…

1 yıl

Kız Kulesi

Restorasyon çalışmaları ile gündem olan Kız Kulesi hakkında hakkında neler biliyoruz? Bütün gizemi ile boğazın girişinde salınan Kız Kulesi efsanelerle…

2 yıl

Bu websitesi cerez kullaniyor.