Üstün Yetenekliler

2021-2022 YILI BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA VE YERLEŞTİRME KILAVUZUNU İNCELİYORUZ

Bilim ve Sanat Merkezleri öğrenci seçmeleri için 2022 Kılavuzu Bakanlık tarafından yayınlandı. Beklenen ve merak edilen sorulara cevap niteliğinde olan kılavuz yeni soruları da beraberinde getirdi.

Genel hatları ile incelediğimizde bu yıl seçmelerde önemli değişiklikler var.

İlk merak edilen sorudan başlayalım. Bu yıl 4. Sınıflar seçmelere katılabilecek mi?

Evet. Bu yıl 1., 2., 3. Ve 4. Sınıflar BİLSEM seçmelerine katılabilecekler. Geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla seçmeler yapılamamıştı. Geçen yıl 3. Sınıf olan öğrenciler ise BİLSEMlere başvuru yapamamıştı. Bakanlık bu yıl seçme skalasını genişleterek bütün ilkokul kademelerini tanılama kapsamına aldı.

Tanılamaya katılmak için ücret talep ediliyor mu?

Hayır. BİLSEM seçmelerine girmek için herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Seçmeler kaç aşamadan oluşacak?

  • İlk değerlendirme sınıf öğretmenine ait. Her sınıf öğretmeni kendi sınıfında özel yetenekli olduğunu düşündüğü öğrenciler için gözlem formu dolduracak.
  • Daha sonra okulda kurulan komisyon tarafında BİLSEM’e aday gösterilecek öğrenciler belirlenecek.
  • Her yetenek alanı için ön değerlendirmeler yapılacak.
  • Ön değerlendirmeyi geçen öğrenciler son olarak yine aday gösterildikleri alanlarda bireysel/grup incelemesine girecekler.

Kılavuzda geçen %20 ifadesi neyi kastediyor?

Bu yıl getirilen yeniliklerden biriside “Her okulda her sınıf düzeyinde her bir yetenek alanı için öğrenci sayısının en fazla %20’si aday gösterilebilecektir.” İbaresi oldu.

Buradaki önemli noktalardan birisi her sınıf düzeyinde demesi. Yani şube düzeyini kastetmiyor. Okulda bulunan bütün 1. Sınıfları kastediyor.

Okulda 1. Sınıflardan 4 şube bulunduğunu varsayalım. Her şubede de 20 öğrenci bulunsun. Toplam okuldaki 1. Sınıf öğrencilerinin sayısı 4×20= 80 olur. Yüzde 20’si (%20) 16 öğrenci olur. Okul yönlendirme komisyonu, sınıf öğretmenlerinin doldurduğu gözlem formlarını dikkate alarak 1. Sınıflardan toplam 16 öğrenciyi BİLSEM ön değerlendirme için önereceklerdir. Aynı işlem 2., 3. Ve 4. Sınıflar içinde geçerlidir.

Bir diğer nokta ise her bir yetenek alanı için demesi. BİLSEM seçmelerinden 3 tür yetenek alanından bahsetmek mümkün. Genel Zihinsel Yetenek Alanı, Resim Yetenek Alanı, Müzik Yetenek Alanı.

Yukarıdaki verdiğimiz örnek her bir değerlendirme alanı için ayrı ayrı uygulanacaktır.

Peki bir öğrenci 2 yetenek alanından önerilirse %20 nasıl hesaplanacak?

Bir öğrencinin en fazla 2 yetenek alanından önerilme hakkı var. Eğer bir öğrenci 2 yetenek alanından da önerilirse her iki yetenek alanı için ayrı ayrı değerlendirilecektir.

İşlemleri anlayabilmek adına örneğimizi çok basit bir olay üzerinden inceleyelim. 1. Sınıf düzeyinde toplamda 80 öğrencinin bunduğu bir okulda BİLSEM’e önerilen her öğrenci tek bir alandan önerildiğini düşünelim. Genel Zihinsel Yetenek Alanından 16, Resim Alanından 16 ve Müzik Alanından 16. Toplam 48 öğrenci ön değerlendirme için önerilmiş olur.

Eğer bir öğrenci hem genel zihinsel hem de resim alanından önerilseydi BİLSEM ön değerlendirme için önerilen toplam öğrenci sayısı 48’den 47’ye düşecekti. Her alan için önerilen öğrenci sayısı %20de olacaktır. Her alan için önerilen öğrenci sayısı değişmeyecektir. Sadece o okuldan seçmelere katılabilen öğrenci sayısı değişecektir.

Ön değerlendirmeyi kimler yapacak?

Resim ve Müzik için ön değerlendirmeyi sınıf öğretmenleri yapacak. Genel Zihinsel Yetenek Alanı için ise Rehberlik ve Araştırma Merkezindeki uygulayıcılar tarafından yapılacak.

Bu yıl seçmelerde tablet yok mu?

Geçtiğimiz yıllarda Grup tarama testi tablet yardımı ile yapılıyordu. Bu yıl ise tablet tanılama sürecinde kullanılmayacak. Grup taramanın yerini ön değerlendirme aldı.

Resim, Müzik ön değerlendirmesi nasıl yapılacak?

Resim ve Müzik Yetenek Alanları için ön değerlendirmeleri sınıf öğretmenleri tarafından okullarında yapılacak. Bakanlık değerlendirme kriterlerini daha sonra ilgili sınıf öğretmenlerine açıklayacak.

İlgili Kılavuza nasıl ulaşabilirim?

2021-2022 YILI BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA VE YERLEŞTİRME KILAVUZU”NA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Tanılama Takvimine nerden ulaşabilirim?

2022 TANILAMA TAKVİMİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Recent Posts

2024 LGS Başvuruları Başladı

2024 Liselere Geçiş Sınavı Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey! 2023-2024 eğitim öğretim yılı sona eriyor ve 8. sınıf öğrencileri için…

1 ay

2024 YKS Başvurusu Ne Zaman?

2024 YKS Başvuru Tarihleri Belli Oldu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihlerini açıkladı.…

5 ay

BİLSEM Öğrenci Seçme Sonuçları 2023 2024

Milli Eğitim Bakanlığı BİLSEM öğrenci seçmeleri için yayınlamış oldğu takvim doğrultusunda 04 Ağustos 2023 tarihide BİLSEM öğrenci seçmeleri Bireysel inceleme…

9 ay

İngilizce Öğrenmek İçin 5 İpucu

Eğer siz de İngilizce öğrenmek istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyorsanız yazımıza kulak verin. Yeni bir dil öğrenmek zorlu…

1 yıl

Uzman Öğretmenliğe Giden En Kısa Yol

--- Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik için 19 Kasım 2022'de sınav yapacak. 10 yılını doldurmuş öğretmenler uzman öğretmenlikler…

1 yıl

Kız Kulesi

Restorasyon çalışmaları ile gündem olan Kız Kulesi hakkında hakkında neler biliyoruz? Bütün gizemi ile boğazın girişinde salınan Kız Kulesi efsanelerle…

2 yıl

Bu websitesi cerez kullaniyor.