Sosyal Bilimler

Kız Kulesi

Restorasyon çalışmaları ile gündem olan Kız Kulesi hakkında hakkında neler biliyoruz? Bütün gizemi ile boğazın girişinde salınan Kız Kulesi efsanelerle dolu. Farklı rivayetlere ve araştırmalara göre 2 bin – 2500 arası yaşlarda Kız Kulesi. Hadi gelin beraber hem tarihine hem de bir efsanesine göz atalım.

Kız Kulesini Tanıyalım

Kız Kulesi hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

Üsküdar’ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan eserler arasındadır. M.Ö. 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayet bulunmaktadır.

Kız Kulesi Efsanesi

Bu efsanelerden biri şöyledir. Kız Kulesi adası, dönemin bir kent krallığı veya sultanlığının toprakların içindeymiş. Ada da çevresi sularla çevrili bir kale ile, birbirinden güzel köşklerin ortasında yüksek bir kule varmış. İşte bu kulede zamanın hükümdarının güzeller güzeli biricik kızı yaşarmış. Hükümdar düşünde (başka bir rivayete göre falında) sevgili kızının yılan sokması sonucu öleceği haberini almış. Yaptığı kuleye kızını yılandan korumak için kapatmış. Öyle ki, kuleye yılan girmesin diye borularla adaya su ve süt akıtırmış. (Bölgedeki iki sıra boru tesisat kalıntılarının bu borular olduğu düşünülmektedir.) Böylece yıllar yılları kovalamış. Hükümdar kızının 18. yaş gününde kızına bir sepet dolusu meyve getirmiş. Meğer bu sepetin içinde bir küçük yılan varmış. Yılan o gece uykuya dalan güzel prensesi sokup öldürmüş.

Kız Kulesinin Tarihi

İlk olarak bir mezara ev sahipliği yapan bu ada Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan , karantina odasına kadar bir çok işlev yüklenmiştir. Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir. Geçmişten geleceğe en çok da düşlere yol göstermiştir Kız Kulesi. 1944 yılında restorasyon edilerek kulenin külah kısmı eklendi. Kız Kulesi 2000 yılındaki düzenlemeler ile restoran kısmı açılmıştır. (2022 yılındaki) Günümüzde yapılan restorasyon çalışmalarının sonuçları merakla beklenmektedir.

Recent Posts

2024 LGS Başvuruları Başladı

2024 Liselere Geçiş Sınavı Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey! 2023-2024 eğitim öğretim yılı sona eriyor ve 8. sınıf öğrencileri için…

1 ay

2024 YKS Başvurusu Ne Zaman?

2024 YKS Başvuru Tarihleri Belli Oldu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihlerini açıkladı.…

5 ay

BİLSEM Öğrenci Seçme Sonuçları 2023 2024

Milli Eğitim Bakanlığı BİLSEM öğrenci seçmeleri için yayınlamış oldğu takvim doğrultusunda 04 Ağustos 2023 tarihide BİLSEM öğrenci seçmeleri Bireysel inceleme…

9 ay

İngilizce Öğrenmek İçin 5 İpucu

Eğer siz de İngilizce öğrenmek istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyorsanız yazımıza kulak verin. Yeni bir dil öğrenmek zorlu…

1 yıl

Uzman Öğretmenliğe Giden En Kısa Yol

--- Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik için 19 Kasım 2022'de sınav yapacak. 10 yılını doldurmuş öğretmenler uzman öğretmenlikler…

1 yıl

Anıtkabir

Anıtkabir'in bilinmeyenleri... Türk milletinin kalbinin attığı yer olan Anıtkabir, bilinen siluetinin yanı sıra bilinmeyen bir çok gerçeği de derinliklerinde saklıyor.…

2 yıl

Bu websitesi cerez kullaniyor.