KELİME SÖZLÜĞÜ İşitme Engelliler

kelime sözlüğü

İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA YAPILACAK ETKİNLİKLER

İşitme engelli çocukların kavram ve dil becerilerini geliştirme, konuşmayı edinmede yardım etme, okuma sorunlarına yönelik okuma anlama becerilerini geliştirme ve daha birçok alanda gelişimlerine yardımcı olabilecek bir etkinlik…

İşitme engelli çocuklarımızın yaş gruplarına göre hazırlayabileceğiniz evde okulda yapılabilecek bir etkinliktir kelime sözlüğü.

İşitme engelli çocuklarımızın zaman geçmesine karşın sınırlı sayıda kelime dağarcığına sahip olması ya da yeni öğrendiği kelimeleri çabuk unutması, kelime öğrenme hızının yavaş olması işitme engeline sahip çocuklarda çok sık rastlanmaktadır. Bu sorunları daha aza indirebilmek ve kelime dağarcığımızı arttırabilmek için yapacağımız basit ve bir o kadar eğlenceli etkinliğimizle daha kolay olacaktır. Hitap ettiğimiz yaş aralığı 1 yaşından başlayıp istenilen yaşa kadar çıkabilir.

Kelime sözlüğü nasıl yapılır?

Önce çocuğumuzun yaşına hitap edecek bir boş defter edinmeliyiz. Küçük yaşlar için 60-80 yaprak büyük yaşlar için kalın harita metot yahut ajanda dahi olabilir.

Yapacağımız şey çok basit çocuğumuzun ilk defa öğrendiği ya da ismini bilmediği okuması var ise doğru yazamadığı kelimelerle sözlük oluşturacağız. Türkçe sözlülüğü hayal edin biz bu sözlüğün resimli olanını kendimiz çocuklarımızın yaşına dil becerilerine ihtiyaçlarına göre hazırlayacağız.

Örneğin 7 yaş 2. Sınıf öğrencisi çocuğumuz için yeni bir kelime öğrendi/öğrettik kelimemiz mum

örnek1 mum                                                                        örnek2:Dört bölümlü defterdeki çalışma

Defterimizi örnekte olduğu gibi çizgilere ayırarak (biz 4 e böldük) yeni kelimemizin resmini eğer çocuk yapabiliyorsa yada yapmak istiyorsa çocuğa çizdirip (eğlenceli olması için istediği renge boyatabilirsiniz) İlk satıra yapmak karşısına adını yazmak. 4 bölüme dört ayrı resim/kelime yapmalıyız.

Resim yapamıyorsa, resmin çizimi zor ise resmini temin edip(kitap-dergi vs.) birlikte deftere yapıştırabiliriz. Resmin karşısına doğru yazılışını önce biz yazarak sonra ona okuma yazma öğrencisi ise kendine doğru yazılışın yanına/altına yazdırarak yeni sözcüklerimizle sözlüğümüzü oluşturacağız.

Tabi her güne çocuğumuzun yaşına göre 1-3-5-7 kelime öğretmeliyiz hatta küçük çocuklarda1-4 yaş için haftada bir kelime yazmamız öğrenme hızına göre kelime hazırlamamız gerekmektedir. Çok çabuk öğrensin diye günde 10-20 kelime yapmak öğrenmesine katkı sağlamayacaktır.

Defterimiz okulöncesi çocuklar için her sayfaya bir resim ilkokul için her sayfaya dört resim ortaokul için yedi resim/kelime alabilecek şekilde hazırlamak en pratik ve uygun olanıdır. Çok resim yapmaktansa çocuğumuzun öğrenme hızına göre günde/haftada kaç kelime yapmanız gerektiğini sizin belirlemeniz daha iyi olacaktır.

Bu çalışma işitme engelli öğrencilerin yanı sıra zihinsel engelli,konuşma geriliği olan, yada kelime hazinesi kısıtlı normal çocuklarımızın bile kelime dağarcığını zenginleştirmede kullanılabilir. Çocuklarımıza merak ettiği yeni öğrendiği kelimeleri seçerek kendisine yakın günlük kullandığı gördüğü kelimeleri seçmek daha anlamlı olacaktır. Örneğin 50-100 kelimesi olan çocuğumuza portakal kelimesini öğretmek hiç görmediği yahut yaşantısında olmayan zımba kelimesini öğretmekten önce gelmelidir. Uygulamak size kalmış….

Etkinlik yada işitme engeline ilişkin soru-görüşleriniz için bize ulaşabilirsiniz.

 

E-zeka.net

KELİME SÖZLÜĞÜ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.