Categories: İşitme Engelliler

İŞİTME CİHAZI SEÇİMİ

Yeni doğan işitme testi sonucu ya da sonradan fark edilen işitme kayıplarında ne yapılabilir?

İşitme cihazı nereden alınmalı?

Uygun işitme cihazı nasıl alınır?

İşitme kayıplı çocuklarda doğru cihaz eğitim ve dil edinimi için çok önemlidir. Çocuk sesle tanışması ile beraber duyma yetisi, konuşma ve lisan geliştirilebilir. Bu yüzden cihazla sağlanan işitmenin yararlı olabilmesi için erken ve doğru cihazlanma çok önemlidir.

İşitme cihazı seçimi ve uygulaması, bir odyolog tarafından gerçek işitme eşiği ölçümü ile yapılmalıdır. Özellikle bebeklerdeki işitme kaybının tanınması ve işitme eşiklerinin belirlenmesi (işitme testleri)zor olduğundan işitme cihazı seçim ve ayarlanması işinin deneyimli ve cihaz yönünden donanımlı odyologlar tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Eğer en uygun cihazı almak ve bu cihazdan çocuğun en iyi seviyede yararlanmasını istiyorsanız bu işi uzmanlarıyla birlikte gerçekleştirmeli alelade yerlerden herhangi bir aksesuar takıyormuş gibi alınan işitme cihazlarından çocuğunuzun işitme kaybı tür ve derecesine uygun olmayan ve ileride doğan bozulma vb. sorunlarda muhatap bulamama gibi sıkıntılar yaşayabileceğinizi unutmamalısınız.

İşitme kaybı olan çocuğun önce işitme düzeyi değerlendirilip, cihaz uygulanmadan önce genel kulak hastalıkları yönünden değerlendirilip, herhangi bir hastalığının bulunup bulunmadığı yönünden incelenmeli eğer bir hastalık saptanırsa çocuğun takip ve tedavisinin buna dayanarak yürütülmesi gerekir. İşitme kaybı tür ve derecesine göre ileri düzey işitme kayıplarına kadar kulak arkası işitme cihazı önerilebilir. İyi bir kulak arkası işitme cihazının bazı ileri düzey işitme kayıplarında da çok iyi sonuçlar elde edildiği görülmektedir. Sensörinöral (duyu-sinirsel) tip kayıplarda ise koklearimplant uygulanabilmektedir. Fakat bu da uzun değerlendirmelerle belirli bir seviye ve eğitim sonrası uygun görülen çocuklara önerilen bir cihaz türüdür. Çocuğumuzda işitme cihazı kullanılması gereği doğarsa aile işitme kaybının ne olduğu, ne gibi uygulamalar yapıldığı rehabilitasyon ve cihazla eğitim hakkında gerekli bilgileri edinmeli ve sonra çocuğun cihaz ve eğitim boyutu hakkında çalışmalara girişmelidir. Bilinçsiz ve bilgisiz biçimde uygulanan cihazlar çocukların gelecekte dil ve konuşma ediniminde sıkıntılar yaşamalarına neden olmaktadır. Bu sebeple ailelerin bu konuda aceleci ve bilgi edinmeden davranmamaları gerekmektedir.

Çocuğa uygun işitme cihazının takılıp cihazla birlikte işitme yetisinden ne kadar fayda gördüğüne dair kendi cihazıyla birlikte teste alınması , test sonucuyla cihazın uygunluğu kontrol edilip, iç ayarlarının çocuğun kaybına göre ayarlanması gerekmektedir. Aileler gerekli test ve ayar düzenlemelerine belirli periyotlarda gitmelidir. Aile gereken parça ve aksesuarları temin edebileceği bir merkezle de irtibat halinde olmalı böylece hem çocuğun gelişimi takip edilip hem de cihazla ilgili ilerdeki sorunlarda sıkıntı yaşanmaması açısından önemlidir.

Cihazlandırmada diğer bir adımsa herhangi bir SGK’ya bağlı ailenin işitme cihazı alırken kurum ödemelerinden yararlanılabilmesi için anlaşmalı özel hastaneler veya devlet hastanelerinden işitme cihazı kullanabilir heyet raporu alması gerekliliğidir. İşitme cihazı kullanmak isteyen kişi hastaneden aldığı heyet raporu ve sağlık karnesiyle odyologa başvurup gerekli testlerin yapılmasıyla işitme cihazı alabilir. Ayrıca resmi kurumların her yıl işitme cihazları için ödeyeceği rakamlar değişmektedir. İşitme cihazları ödemeleri son haliyle yetişkinlerde 550 tl ye çocuklarda ise 900 tl ye kadar ödeme yapılabilmektedir. Bakanlığın yaptığı çalışmalarla daha önce çocuklara dahi önerilen analog cihazlar şu an önerilmemekte dijital ve çocukların kayıplarına daha uygun işitme cihazları önerilmektedir. Uygun cihaz seçimi için eğer imkanınız da varsa doktor/odyologunuza danışarak cihazınızın  kazançları yeterli gelmiyor ise, SGK ödemesinin üzerine  bir miktar ödeme yaparak daha iyi bir model yahut işitme kaybına daha uygun cihaz alabilirsiniz.Şunu unutmamak gerekir ki  burada önemli olan takılan cihazın işitme kaybına ne kadar fayda sağladığıdır ve SGK tarafından ödemesi yapılan cihaz her işitme kaybına uygun cihaz olmayabilir.

Son olarak İşitme engelli bireyin ailesinin maddi imkanlar çerçevesinde çocukları için en iyisini isteyeceği aşikardır. Önemli olan çocuğa yardım etmek için çaba gösterirken gerekli bilinci edinip doğru ya da yanlış atılan her adımın çocuklarının geleceği için ne kadar önem arz ettiğinin göz ardı edilmemesidir…

 

SGK tarafından detaylı olarak resmi gazetede yayınlanan tebliğe şu linkten ulaşabilirsiniz. ilgili madde 27.

Editörümüze soru ve görüşleriniz için info@e-zeka.net adresinden veya aşağıdan yorum bırakarak iletişime geçebilirsiniz.  

E-zeka.net

Recent Posts

2024 LGS Başvuruları Başladı

2024 Liselere Geçiş Sınavı Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey! 2023-2024 eğitim öğretim yılı sona eriyor ve 8. sınıf öğrencileri için…

4 hafta

2024 YKS Başvurusu Ne Zaman?

2024 YKS Başvuru Tarihleri Belli Oldu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihlerini açıkladı.…

4 ay

BİLSEM Öğrenci Seçme Sonuçları 2023 2024

Milli Eğitim Bakanlığı BİLSEM öğrenci seçmeleri için yayınlamış oldğu takvim doğrultusunda 04 Ağustos 2023 tarihide BİLSEM öğrenci seçmeleri Bireysel inceleme…

9 ay

İngilizce Öğrenmek İçin 5 İpucu

Eğer siz de İngilizce öğrenmek istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyorsanız yazımıza kulak verin. Yeni bir dil öğrenmek zorlu…

1 yıl

Uzman Öğretmenliğe Giden En Kısa Yol

--- Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik için 19 Kasım 2022'de sınav yapacak. 10 yılını doldurmuş öğretmenler uzman öğretmenlikler…

1 yıl

Kız Kulesi

Restorasyon çalışmaları ile gündem olan Kız Kulesi hakkında hakkında neler biliyoruz? Bütün gizemi ile boğazın girişinde salınan Kız Kulesi efsanelerle…

2 yıl

Bu websitesi cerez kullaniyor.