Miraç Gecesinin Ehemmiyeti Din

mescidi aksa

Miraç kelimesi, Arapça kökenli bir isimdir. Miraç’ın kelime anlamı: 1. Çıkılacak, yükselecek yer. 2. Göğe çıkma, göğe yükselme, uruçtur.

Miraç, peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’in göğe çıkarak Allah ile görüşmesidir. Hz. Muhammed (sav) miraca Recep ayının 27. Gecesi çıkmıştır. Bu gece Mekke’den Mescidi Aksa’ya gitmiş oradan göğe Allah katına kadar yükseltilmiştir. Bu hadise İsra Suresinde anlatılmaktadır. İsra ise “geceleyin yürütmek” anlamına gelmektedir.  

Miraç hadisesinin gerçekleşme süresi için peygamberimizin yatağı bile soğumamıştı diye rivayet edilir.

2021 Miraç Gecesi ne zaman?

Miraç gecesi bu yıl ne zamana denk geliyor? Üç ayların ilki olan Recep ayının 27. Gecesi Miraç Kandili olarak bilinmektedir. Bu yıl miladi olarak Miraç Gecesi Çarşambayı Perşembeye bağlayan 10 – 11 Mart 2021 tarihlerini birbirine bağlayan gecedir.

Miraç Gecesi Nasıl Geçirilmeli?

Bu mübarek gece de mü’minler neler yapmalı? Geceyi nasıl değerlendirmeliler? Öncelikle bu gecenin Müslümanlara kazandırdıklarına ve ibret alınması gereken olaylarına bakmak lazım.

Miraç bize dinin direğini hediye etmiştir.

Namaz kılmanın ve ibadet etmenin önemini kavramalıyız. Namaz, dinin direği, mü’minin miracı ve cennetin anahtarıdır. Namaz Müslümanlara miraç sırasında Peygamberimizin Allah ile vasıtasız görüşmesi sırasında farz kılınmıştır. Müslümanlar dinin direğine miraç gecesinde de sahip çıkmalıdır. Bu gece kaza ve nafile namaz kılmak gecenin feyzini arttıracaktır inşallah.

mescidi aksa ve miraç

Neden Hz. Ebubekir’e (ra) Sıddık denilmiş?

Peygamber Efendimiz (sav) mirac’a çıktığını haber verdiğinde müşrikler tabiri caizse sevinçten göbek atmışlardı. Demişlerdi ki: “Muhammed iyice delirdi. Bir gecede Mescidi Aksa’ya gittiğini, oradan da göğe çıktığını söylüyor. Bir de yatağına sabah olmadan dönmüş. Buna kim inanır.” Bunu duyduklarında İslamiyet’in güç kaybedeceğini, zayıflayacağını ve peygamberimizin artık taraftar toplayamayacağına inanmışlardı. Dalga geçiyorlar. Kahkahaları arşa yükseliyordu.

Hz. Ebubekir’in miraç hakkında peygamberimizden daha haber almamıştı ki müşrikler ona bu haberi yetiştirdiler. Söyle bakalım Ebubekir, en yakın arkadaşın, peşinden ayrılmadığın arkadaşının dediklerine ne diyorsun? Hadiseyi anlatan müşrikler Ebubekir’in küçük düşeceğini, yüzünün halden hale geçeğini, kekelemekten ne söyleyeceğini bilemeyecek duruma düşeceğini bekliyorlardı. Hatta inkâr ettirerek aralarına fitne sokmayı planlamışlardı.

Hz. Ebubekir’in ne yüzünde ne de kalbinde hiçbir tereddüt yer almadı. Söylediği bir tek cümle vardı: “O diyorsa doğrudur.” Gerçek iman, teslimiyet ve sadıklık bunu gerektir ve Hz. Ebubekir (ra) en güzel örneğini 620 yılının kışında göstermiştir. İşte miraç gecesi böyle bir iman ve teslimiyetle geçirilmelidir.

Miraç Gecesinin Ehemmiyeti
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.