Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı Yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ORGM) Kılavuzlara / Bilgilendirme Kitapçıklarına doymuyor. Son 3-4 ay içerisinde özel eğitim öğretmenlerini ve rehber öğretmenleri/psikolojik danışmanları yönlendirecek kılavuzlar çıkarttı.

Şimdi de yine Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Kılavuzunun da içeriğinde var olan “Danışmanlık Tedbirleri” için Danışmanlık Tedbiri Uygulamalarını El Kitabı yayımladı.

ORGM nin yaptığı açıklamaya göre;

Adalet sistemi içinde çocuklar; suça sürüklenen, suçun mağduru, suçun tanığı, korunma gereksinimi olan veya kendisini ilgilendiren hukuk davasında taraf olarak yer alabilirler. Çocuk adalet sistemi, hem korunma ihtiyacı olan hem de suça sürüklenen çocuklarla ilgilenir ve onlara özgü kuralları içerir. Bu kapsamda korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin olarak 2005 yılında Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu yürürlüğe girmiş ve Bakanlığımız da dahil olmak üzere çocukla çalışan bütün kurum/kuruluşlara görev verilmiştir.

Adli makamlarca verilmek üzere suça sürüklenen, korunma ihtiyacı olan ve mağdur çocuklar için koruyucu ve destekleyici tedbirler öngörülmüş olup  danışmanlık  ve eğitim tedbiri kararlarının uygulanmasında Milli Eğitim Bakanlığının da sorumluluğu bulunmaktadır. Danışmanlık tedbir kararları rehberlik ve araştırma merkezleri ile okul rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından yürütülmektedir. Bu hizmeti sunan personelin mesleki yeterliliklerinin artırılması, danışmanlık tedbiri uygulamalarının kalitesinin artırılması ve hizmetlerde standardın sağlanması amacıyla   “Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı” hazırlanmıştır.

Hazırlanan bu el kitabı, danışmanlık tedbiri uygulayan rehber  öğretmenlerinin Çocuk Koruma Kanunu uygulamaları, çocuk adalet sistemi hakkında bilgi sahibi olmaları, çocukla gerçekleştirilecek adli görüşmenin detaylarını öğrenmeleri, hakkında danışmanlık tedbiri kararı verilmiş çocuk ve anne babası/bakım vereni ile ön görüşme, planlama ve raporlama yapabilme becerisi geliştirmeleri ve örnek uygulamalar üzerinden kendi ihtiyaçlarına özgü psikososyal destek programları geliştirebilmeleri beklenmektedir.

Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında danışmanlık tedbiri uygulamalarını yürütme görevi verilen diğer Bakanlık uzman personeline de kaynak teşkil etmesi açısından önem arz etmektedir.

        Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı  için tıklayınız

Recent Posts

2024 LGS Başvuruları Başladı

2024 Liselere Geçiş Sınavı Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey! 2023-2024 eğitim öğretim yılı sona eriyor ve 8. sınıf öğrencileri için…

1 ay

2024 YKS Başvurusu Ne Zaman?

2024 YKS Başvuru Tarihleri Belli Oldu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihlerini açıkladı.…

5 ay

BİLSEM Öğrenci Seçme Sonuçları 2023 2024

Milli Eğitim Bakanlığı BİLSEM öğrenci seçmeleri için yayınlamış oldğu takvim doğrultusunda 04 Ağustos 2023 tarihide BİLSEM öğrenci seçmeleri Bireysel inceleme…

9 ay

İngilizce Öğrenmek İçin 5 İpucu

Eğer siz de İngilizce öğrenmek istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyorsanız yazımıza kulak verin. Yeni bir dil öğrenmek zorlu…

1 yıl

Uzman Öğretmenliğe Giden En Kısa Yol

--- Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik için 19 Kasım 2022'de sınav yapacak. 10 yılını doldurmuş öğretmenler uzman öğretmenlikler…

1 yıl

Kız Kulesi

Restorasyon çalışmaları ile gündem olan Kız Kulesi hakkında hakkında neler biliyoruz? Bütün gizemi ile boğazın girişinde salınan Kız Kulesi efsanelerle…

2 yıl

Bu websitesi cerez kullaniyor.