Categories: Öğretmenler

İKS Değerlendirme

İlköğretim Kurumları Standartları (İKS), Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) İlköğretim Okullarında minimum standartları hedeflediği bir çalışmadır. İKS’yi önemli kılan bir unsur ise değerlendirme aşamasında karşımıza çıkıyor. Okulda yapılan çalışmaların değerlendirilmesinin, okul yöneticilerinden velilere, öğretmenlerden öğrencilere kadar okulun ana paydaşları tarafından yapılıyor olması.

Burada cevaplanması gereken bir kaç önemli soru var. Bu paydaşların özellikle öğrenci ve velilerinin okulda yapılan çalışmalar hakkında ne derecede bilgisi var? Yine aynı paydaşlar değerlendirme anketlerini doldururken ne derecede özen gösteriyorlar? Bu değerlendirme anketleri ne için kullanılacak? Aslında sorular uzayıp gidiyor ama en önemli gözüken sorular bunlar olsa gerek.

Durum 1: MEB, İlköğretim Kurumlarındaki eğitim sistemini katılımcı bir sistem olarak ele alıyor. Eğitimin veli ile işbirliği içerisinde yürütülmesi gerektiği ve Okul-Aile birliklerinin aktif çalışmalar içerisinde olmasını istiyor. Tabii okul-aile birliklerinin de velilerin çoğunluğunu temsil etmesi gerektiğini de hatırlatmaya gerek yok.

Durum 2:Zaten çocuklarda hergün okula geliyorlar. Öğrenci toplulukları, kulüpler, sosyal etkinlikler ve öğrenci meclisleri ile aktif çalışmalar yürüten çocuklar, aldıkları kararlar ile okul yönetimini birebir etkiliyorlar. Katılımcı bir öğrenci portföyümüz var.

Bu iki durum gerçekleştiğine göre öğrenciler ve veliler değerlendirme anketlerini bilinçli bir şekilde doldurular.

Durum 3: Okul yöneticileri ve öğretmenler, İKS’nin mantığı çerçevesinde uygulamalar yapmakta, öğrenci ve velilere gerekli bildirimlerde bulunmaktadır.

Durum 4: İlköğretim Müfettişleri İKS’nin standart ve alt standartları hakkında donanımlara sahiptirler. Okullara gelmeden önce İKS modülünden okulun genel tablosunu incelerler. İyileştirmeler için okul yöneticisine ve öğretmenlere yapmaları gerekenler hakkında rehberlik ederler.

Durum değerlendirmesi

Söylediklerimin ütopik olduğunun farkındayım. Taşrada yukarıdaki 4 durumun bu şekilde gerçekleştiğini söylersem kimse inanmaz zaten. Fakat durum çok da içler acısı değil. Eğer uygulanırsa sistemin aslı çok güzel ve uygulanabilirliği de var! Önemli olan biraz bakış açımızı değiştirmemiz ve uygulamaya ağırlık vermemiz. İşin püf noktası çalışmaları angarya görmek yerine, “bize nasıl faydası olabilir?” diye düşünebilmekten geçiyor.

View Comments

  • İyi niyetini takdir ediyorum...Ancak okullarda yaşadığımız sorunları ortaya koyma gibi bir sıkıntımız yok bunu her eğitimci başarıyla yapar. Sorun; çözüme yönelik somut bir projeyle karşımıza gelememeleri...Kısaca çözüm odaklı olalım kardeşim...

Recent Posts

2024 LGS Başvuruları Başladı

2024 Liselere Geçiş Sınavı Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey! 2023-2024 eğitim öğretim yılı sona eriyor ve 8. sınıf öğrencileri için…

1 ay

2024 YKS Başvurusu Ne Zaman?

2024 YKS Başvuru Tarihleri Belli Oldu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihlerini açıkladı.…

5 ay

BİLSEM Öğrenci Seçme Sonuçları 2023 2024

Milli Eğitim Bakanlığı BİLSEM öğrenci seçmeleri için yayınlamış oldğu takvim doğrultusunda 04 Ağustos 2023 tarihide BİLSEM öğrenci seçmeleri Bireysel inceleme…

9 ay

İngilizce Öğrenmek İçin 5 İpucu

Eğer siz de İngilizce öğrenmek istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyorsanız yazımıza kulak verin. Yeni bir dil öğrenmek zorlu…

1 yıl

Uzman Öğretmenliğe Giden En Kısa Yol

--- Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik için 19 Kasım 2022'de sınav yapacak. 10 yılını doldurmuş öğretmenler uzman öğretmenlikler…

1 yıl

Kız Kulesi

Restorasyon çalışmaları ile gündem olan Kız Kulesi hakkında hakkında neler biliyoruz? Bütün gizemi ile boğazın girişinde salınan Kız Kulesi efsanelerle…

2 yıl

Bu websitesi cerez kullaniyor.