Categories: Zeka

2 milyon 250 bin üstün zekâlı insanımız var

Dünya üstün Zekâlı çocuklar Konseyi Başkanı ve Uluslararası eğitimde yenilikler Merkezi Direktörü Prof. Dr. Taisir Subhi Yamin, dün İstanbul’a geldi. Paris Descartes üniversitesi’nde çalışan Prof. Yamin, Amerikalı Prof. Dr. Joseph Renzulli ile eşi Prof. Dr. sally Reis Renzulli’nin bulduğu ve dünyada zekâyı en iyi geliştiren yöntem olan “Renzulli Öğrenme sistemi”ni okul müdürlerine tanıtacak.

IQ TESTİ YETMİYOR

Türkiye’nin üstün zekâlılar eğitimindeki durumu ile ilgili Prof. Yamin, anne-babalardan yalnızca “IQ testi”ne veya bu alanda çalışma yapan birinin söyleyeceği tespitlere itibar ederek çocuklarının zekâ düzeyi hakkında kanaat sahibi olmamalarını istedi. Prof. yamin, “İlk karşılaşma, bir kişinin üstün zekâlı olup olmadı ğını anlamak için yetmez. sadece genel karekteriyle ilgili ipuçları verir. Örneğin ‘Göz teması kuruyor mu? Utangaç mı?’ gibi. Akademisyenlerin yüze bakarak zekâyı anlama söylemleri abartıdır. IQ testi de zekâyı ölçmek için tek başına yetmez. Mutlaka genel yetenek, yaratıcılık seviyesi ve bazı davranışlar da ölçülmeli” dedi.

DİLİ İYİ KULLANMAK

Anne-babalara üstün ve normal zekâlı çocuk arasındaki farkları tespit edebilmek için ipuçları veren Prof. Dr. Taisir subhi yamin, şunları söyledi: “üstün zekâlı olan aktiftir. çok fazla soru sorar. Kelime haznesi çok geniştir, dili çok iyi kullanır. Hayatın anlamını, dünyayı, evreni sürekli sorgular. soyut kavramları erken kavrar. Örneğin çok erken yaşta ‘neden bazıları fakir, bazıları zengin?’ gibi sorularla sosyal hayatı sorgular. Mükemmeliyetçidirler. çabuk sıkılırlar.”

‘Türkiye, zekâya yatırım yapmıyor’

Türkiye’de üstün zekâlılar için yeterli eğitim verilemediğini kaydeden Prof. Yamin, araştırmalara göre her ulus ve her ırkın yüzde 3’ünün üstün zekâlı olduğunu belirtti. Prof. Yamin, “Türkiye’nin 75 milyonluk nüfusunun yüzde 3’ü, yani yaklaşık 2 milyon 250 bini üstün zekâlı. Buna rağmen Türkiye 12 yıl boyunca ciddi yatırımlar yaptığı çocuklarını, ülkede tutamıyor. eğitim sistemine genel olarak bakıldığında maalesef Türkiye’de üstün zekâlı çocuklara iyi eğitim sunulmuyor” dedi.

Kaynak:  www.haberturk.com

Recent Posts

2024 LGS Başvuruları Başladı

2024 Liselere Geçiş Sınavı Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey! 2023-2024 eğitim öğretim yılı sona eriyor ve 8. sınıf öğrencileri için…

1 ay

2024 YKS Başvurusu Ne Zaman?

2024 YKS Başvuru Tarihleri Belli Oldu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihlerini açıkladı.…

5 ay

BİLSEM Öğrenci Seçme Sonuçları 2023 2024

Milli Eğitim Bakanlığı BİLSEM öğrenci seçmeleri için yayınlamış oldğu takvim doğrultusunda 04 Ağustos 2023 tarihide BİLSEM öğrenci seçmeleri Bireysel inceleme…

9 ay

İngilizce Öğrenmek İçin 5 İpucu

Eğer siz de İngilizce öğrenmek istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyorsanız yazımıza kulak verin. Yeni bir dil öğrenmek zorlu…

1 yıl

Uzman Öğretmenliğe Giden En Kısa Yol

--- Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik için 19 Kasım 2022'de sınav yapacak. 10 yılını doldurmuş öğretmenler uzman öğretmenlikler…

1 yıl

Kız Kulesi

Restorasyon çalışmaları ile gündem olan Kız Kulesi hakkında hakkında neler biliyoruz? Bütün gizemi ile boğazın girişinde salınan Kız Kulesi efsanelerle…

2 yıl

Bu websitesi cerez kullaniyor.