Wechsler Zeka Yetenek (WNV) Testi/Wechsler Nonverbal Scale of Ability WNV IQ: Zeka Katsayısı, Köşe Yazıları, Üstün Yetenekliler, Zeka

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör’ün yaptığı açıklamaya göre Özel yetenekli öğrencilerin tespiti için merkezi sınav yapılacağı ve yeni bir çalışmaya tabi tutulacağını açıklamıştır:

“Özel yetenekli öğrencilerin tespit edilmesi amacıyla, 22 Mart 2015 Pazar günü Türkiye genelinde ilk kez merkezi sınav gerçekleştirileceğini açıklayan Genel Müdür Güngör, aynı anda yapılacak merkezi sınava toplam 228 bin öğrencinin katılacağını söyledi. Genel Müdür Güngör konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlkokul 2´inci, 3´üncü ve 4´üncü sınıf öğrencileri genel zihinsel, resim ve müzik yeteneği alanlarında tanılama sürecine dahil edilmiştir. 22 Mart´ta yapılacak merkezi sınavda 228 bin öğrencinin önce yazılı bir teste alınacak, daha sonra da weschler nonverbal (wnv) yetenek testine tabi tutulacaklardır.”

Peki Wechsler Nonverbal Yetenek (WNV) testi nedir?

Bu test daha önce yapılan wisc-r testiyle benzerlik göstermekte olup wisc-r zeka testine göre daha geniş bir yaş aralığına sahip ve sözsüz test olarak geçmektedir. Wisc-r zeka testinin zaman olarak eski bir test olması nedeniyle Wechsler Nonverbal Yetenek (WNV) testi Türkiye şartlarına uyarlanarak standardizasyonu yapılmıştır. Testin içeriği ve test esnasında ne gibi sorularla karşılaşıldığı merak uyandırsa da hem etik hem de hukuki açıdan içeriğe ulaşmak mümkün değildir.  Kaldı ki tıpkı wiscr zeka testindeki söylediklerimizin arkasındayız. Bu bir sınav uygulaması olmadığından çalışarak zeka düzeyi yükseltilmez. Eğer kendinizin yahut çocuğunuz üstün yetenekli olduğunu düşünüyorsanız sınava hazırlanır gibi test içeriğini arayıp hazırlanmak yerine kendinizi doğal sürece bırakmanızı tavsiye ederiz. Eğer çocuğunuzun IQ seviyenizde bir farklılık olduğunu düşünüyorsanız bu yapılacak çalışma ile belirlenecektir. Yoksa ders çalışarak sadece çalışkan bir öğrenci ve bilgi seviyesi yüksek biri olabilirsiniz. Unutmayın zeka(akıcı zeka) sonradan kazanılmaz. Doğuştan bir üstünlük varsa ve uygun şartlar altında zaten meydana çıkacaktır.

Wechsler Zeka Yetenek (WNV) Testi/Wechsler Nonverbal Scale of Ability WNV
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Son Yorumlar

  1. Ayşegül

    Kızım bilsem sınavında genel yetenek bölümünde daha başarılı olmuş türkçe ve matematik testinde ise tam anlamı ile fiyasko.ama kızımın ram da yapılan test sonucu üstün zekalı olduğu için bep planı île okulunda çalışmalar yapılıyor.bilsem sınavında sıralamaya giremezse bu rapor ile bilseme başvurmamız mümkün değil mî

    1. Kutlu

      Sorabilirsiniz ama Bilsem için kurallar ve giriş şekli formal olarak belirli. Ancak şu var ki, matematik ve Türkçe edinilmiş bilgiye yönelik olduğundan okul, öğretmen, sınıf kalabalıklığı, müfredat vb. çok sayıda parametreye bağlı. Bilsem için sadece zeka aramadıklarını veya aslında ne aramaları gerektiğini kendilerinin de çok bilmediği sonucuna götürüyor bu durum. Kızınız için geçerli olan durum benim de oğlum için çok benzer. Oğlum DEHB tanısı taşıyor, çoçuğun WISC-R testi ikinci bölüm (performans) 130’un üstünde, bir testte 150’yi bulmuş, ama birinci bölüm (Sözel) 100-100 arası. Devlet ilkokulunda okuyor. Toplu eğitimde akademik uyumu zayıf (DEHB’ten dikkat eksikliği nedeniyle). WISC-R sözel bölüm bilgi edinebilirlik ağırlıklı (tam olarak edinilmiş bilgi denmesi mümkün değilse de).

    2. Gülperi Çetinkaya

      oğlum aynı sınavda 190 puan almıştı DEHB tanısı vardı dışarda ücretli olarak viskar testi yaptırdım en yüksek puan 140 mış bu testte oğlum 139 aldı ama nedendir bilinmez bilsem in ikinci bölümünde elendi bimer e meb e (zeka testi sonucumuz ekli dilekçe verdik hiçbir anlamı olmadı),orada yapılan zeka test sonucunu istedik 106 puan aldığı yazılı bir kağıt gönderdiler sonuç bilsem e alınmadı 🙂

      1. Kutlu

        Gülperi Hanım,

        Ben Erenköy çocuk psikyatri isteği doğrultusunda yine Erenköy’de yaptırdım. Soru başına 10 puan hesabı ile çok sayıda testin ortalamasını alıyorlar, üst puan eşiği 140 değil, ama hepsinin ortalamasında çocuğun 140 gibi bir rakamda çıkma olasılığı zaten çok düşük. Biz daha önce RAM’da “Stanford Binet” testi yapılmıştı onda da 128 gibi bir puan çıkmıştı. Testlerin sonuçları birbiri ile yakın ama tam aynı çıkması beklenemez, az çok tutarlıdır. Yalnız WISC-R 130-140 ile her ne test yapmışlarsa 106 arasında önemli fark var.

        Oğlunuz konusunda naçizane tahminim ikinci testte çocuğun dikkati dağılmış olduğu ve o testte dikkatini toplayamadığı için olmuş olabilir. Testi yapan kişi ne kadar işinin ehlidir bilemiyorum ama kendine göre rutin bir kişi ise bu durumu gözden kaçırmış olabilir. İlaç kullanıyor musunuz? İkinci teste ilaçlı halde mi girdi? DEHB konusunda özellikle dikkat dağınıklığı konusunda birinci testte muhtemelen hiperfocus (üstün odaklanma) durumu ve ikincisinde de dikkat dağınıklığı nedeni ile bu olabilir.

        Bence Bilsem için çok üzülmeyin, ben sırf tecrübe olsun diye gönderdim çocuğumu sınava, diğer testleri ise çocuğun disleksi konusunu aydınlatmak için girdik. IQ konusunu yakın çevremizden ve çocuktan gizli tutuyoruz. Çocuğun veya çocuğa davranışın bu konudan etkilenmesini pek istemiyoruz.

      2. Kutlu

        İkinci testin ne testi olduğu belli mi? DEHB olduğunu biliyor muydu? Özel davranışsal durumlarda daha sonra tekrarlanmak üzere testi geçersiz olarak sonuçlandırabiliyor yapan uzman. Ama dediğim gibi Bilsem klinikten çok bir fabrika gibi, çocuklara toptancı gibi muamele ediyorlar.

  2. Kutlu

    Henüz WISC-R yapabilecek uzman sayısı bile sınırlıyken, WNV testini yapabilecek uzman bulmak mümkün olabilecek mi acaba?

    Bir de bu geçen yılın haberi, burada adı geçen test bildiğimiz 2015’in Bilsem giriş sınavı mıdır? Türkçe ve matematik sorularına bakılırsa “kazanılmış bilgi” de sorgulanmıştı geçen yıl. Hoş WISC-R’da da bu durum var ama değerlendirmede WISC-R genellikle her kategoride ayrı ayrı değerlendiriliyor. Pek kimse hepsini bir arada katıştırıp çarp böl ortalama al yapıp da ortalama almıyor. Anladığım kadarı ile bizim M.E.B. hariç olmak üzere tabi.

    Ama yapabilecekleri bir şey de yok, muhtemelen en yakın buldukları testi Bilsem için uygulamaya çalışıyorlar ki en akla yakın yöntem gibi. Buradaki soru. “Kazanılmış bilgi” de dahil olması veya olmaması konusu sanırım. 3. sınıf öğrencisi için ilk iki yıl çocuğun zekası ile değil aynı zamanda öğretmenin yeterliliği, eğitim koşulları vb. ile de ilgili. Çok zeki olan çocuklarda “disleksi” durumu da yaşanabiliyor ki bu konu WISC-R’da testin bölümlerinde belli oluyor. Bu da çocuğun zekasından çok bizim M.E.B.’in zekası ve öğretmenin zeka ve işine adanmışlığı ile ilgili bir konu.

  3. Gül KAYA

    Benim kizimada wisc-r testi yapildi maksadimiz cocugumuzun IQ seviyesini gormek deyildi.ilk okul birinci siniftayken bazi sıkıntılar yasamaya basladik ters okuma ters yazma gibi.yapilan test sonucunda disletik oldugunu ogrendik.devlet hastanesinde yapilan test sonucunda doktor kizimizin dahi duzeyinde bir zekaya sahip oldugunu soyledi.gectigimiz yil ogretmeni bilsem sinavina girmesi icin bizi bilgilendirdi bizde basvurduk.yanliz kizim dislektik oldugu icin okutman talep ettik.aldigimiz cevabi aynen yaziyorum”sorular okunmalik soru deyil”!!!!!.ayrica bu sinavlar ustun zekali ve ustun yetenekli cocuklari belirlemek icinse devlet zaten bu cocuklari %20 engelli raporu vererek (ki disleksi bir engel deyil) belirliyor.tekrar okunmalik olmayan sorularla bir sinava daha tabi tutmasi mantiklimi.sinava girdik ama basarisiz oldugumuz soylendi.yatirdigimin sinav ucretiyle kaldik.dahi duzeyindeki ogrencisini %20 engelli yapan bir ulkede cocugumun hic olup gitmesinden korkuyorum.lutfen bu cocuklara el uzatin ve hak ettikleri egitimi verin.

    1. Kutlu

      Çocuğunuzun disleksik durumu sadece zekadan kaynaklanmıyor olabilir, eğer dikkat eksikliği (DEHB) durumu da varsa okunma olsun olmasın bu tür sorunlar ortaya çıkabilir. DEHB (mutlaka hiperaktivite olmak zorunda değil, dikkat eksikliği de yeterli olur) dikkatini ilgilenmediği bir konuya vermek konusunda güçlük yaşıyor olabilir. Arada ilişki olmadığı söylense de zeki çocuklarda rastlanan bir sorun olduğu da söyleniyor.

      Bu durumda tedavi farklıdır, önce bir pediyatri uzmanından görüş almalı, eğer bu yönde iz görüyorsa çocuk psikyatri’ye götürmeniz gerekir. Benim büyük oğlum zeka konusunda sıkıntılı olmadığı halde DEHB’li, zira teşhis olmasa da ben de DEB’liyim. Zor bir şeydir, tecrübe ile sabit.

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.