Zeka Puanı (IQ) Hesaplama Gündem, IQ: Zeka Katsayısı, Köşe Yazıları, Zeka

Zeka Düzeyi belirlenirken takvim yaşı, zeka yaşı ve zeka puanı/katsayısı (IQ) kullanılır. Kısaca bu terimlere bir göz atalım.

Zeka yaşı nedir?

Zeka yaşı, bireyin zeka düzeyinin kaç yaşında olduğunun göstergesidir. Bir zeka testinin sonucunda ortaya çıkan değerin standartlaştırılmış halidir. Zeka Puanı (IQ) hesaplanırken zeka yaşına çevrilerek işlem yapılır.

Takvim Yaşı:

Bireyin biyolojik yaşına takvim yaşı denir. Bugünün tarihinden bireyin doğum tarihi çıkartılarak bulunur. Zeka yaşında olduğu gibi, Zeka Puanı  (IQ) hesaplanırken takvim yaşı aya çevrilerek işlem yapılır.

Zeka Puanı (Intelligence Quotient):

Zeka Katsayısı da denilen zeka puanı, zekayı ölçmek için kullanılan testler sonucu ortaya çıkan standartlaştırılmış bir puandır. 100 puan normal/orta kabul edilerek standart sapması 15 olan bir çan eğrisi oluşturur. (Zeka testlerinin özelliklerine göre bu standart sapma değişiklik gösterebilir.) Bize bu çan eğrisi dünya nufüsunun zeka oranlarını da verir.

Zeka Puanı Popülasyonu (Nüfus Dağılımı):

Popülasyonun %68’i gibi büyük bir çoğunluğu 85 – 115 puan aralığında yer alır. Bu puan dilimindeki bireyler topluma rahatlıkla uyum sağlayabilirler. Özellikle 70 – 110 arasında olanlar standart zihinsel aktiviteleri gerçekleştirebilirler. Yaklaşık çan eğrisinin %14’lük kısımlarını ise 70 – 85 ve 115 – 130 puan aralığı oluşturur. Yaklaşık %2’lik Zeka Geriliği olan ve %2’lik Üstün Zekalı bireylerin dağılımı uç noktalara gittikçe yoğunlukları azalmaktadır. Her iki bölümde de normalden uzaklaştıkca topluma uyum sağlayamamaktadırlar.  Çan eğrisinin en uç noktalarının ise popülasyonu %1’in altına düşmektedir.

Zeka Puanı / Katsayısı Nasıl Hesaplanır?

IQ = (Zeka Yaşı / Takvim Yaşı) x 100 formülü kullanılarak zeka puanı hesaplanır. Formüle göre;  zeka yaşı tekvim yaşına bölünür. Çıkan sonuç 100 (yüz) ile çarpılır. Çıkan bu sonuç bireyin IQ değerini gösterir.

Zeka Düzeyi:

Zeka puanlaması göz önünde tutularak zeka sınıflandırılması yapılmıştır. Yapılan bu sınıflandırmanın her bir bölümü zeka düzeylerini oluşturur. Zeka testlerine giren bireylerin zeka puanın oluşturduğu çan eğrisindeki konumlarına göre zeka düzeyleri belirlenir. Bu Maddelere Dikkat; 1. Hiç bir test tek başına zekanın ölçülmesi için yeterli değildir. 2. Zeka kalıtsal olduğu katar çevresel koşullardan da etkilenir. 3. Zeka puanı, zeka düzeyi birey hakkında öngörüde bulunmamızı sağlar. Bireyin, performansı, toplum içindeki yeri, geçmiş yaşantıları önemlidir. 4.Kültürel farklılıklar zeka testlerini etkiler. Kültürel yönden uyarlaması yapılmamış bir test yanlış sonuçlar verebilir. 5.Testin yapıldığı ortam, testör, bireyin o andaki bedensel ve ruhsal yorgunlukları testin sonucunu etkiler. Zeka yaşı bilinen bireyin zeka puanını / katsayısını (IQ) ve zeka düzeyini burayı tıklayarak hesaplayabilirsiniz.

Zeka Puanı (IQ) Hesaplama
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.