Categories: Tanıtım

Bu Dünürler Size De Tanıdık Gelecek!

Son günlerde internette, dünürlerin videosu dolaşıyor. İki dünürün birbirleri ile olan atışmalarını konu alan videonun açıklaması şöyle:

“Evli olan herkes, kendi annesiyle eşinin annesinin arasındaki çekişmeyi çok iyi bilir! Alttan alttan laf sokmalar, birbirleriyle rekabet etmeler, gözlerini devirerek imalı bakışlar… firma* yeni kampanyası için çektiği videoda, dünürlerin bu tip komik atışmalarını çok iyi anlatmış! Yukarıdaki videoda birbirini çekemeyen bu iki dünürü siz de izleyebilirsiniz…”

Dünürleri, herdaim birbirleri ile çekişme içerisinde görebilmek mümkün. Fakat gösterilen video toplum ahlakına zarar verebilecek niteliktedir. Argo konuşmayı, hakareti ve el hareketi yapmayı normalleştirmektedir. Bunu yaparken insanların gözünde değerli olan anne kavramını da bu işe alet etmektedir. Böylelikle anormal olan ve toplun tarafından hoş karşılanmayan davranışları anneler bile yapıyorsa herkes yapabilir duygusunu uyandırmaktadır.

Bu iş neye benziyor?

Bir babaya oğlu el hareketi yapsa o baba gülecek mi? Cahiliye adetleri olarak nitelendirdiğim “Hadi amcana bi küfret de gülelim…” tabirleri artık geride kalmadı mı? Evet, bunu ancak cahil bir insan söyleyebilir, değil mi?. Peki bu reklamı çekenler de mi cahil? Tabii ki değil. Fakat toplumu sürükledikleri nokta bu.

Özellikle internet üzerinde paylaşımda bulunan arkadaşlara sesleniyorum: “Bu tür videoları paylaşmayın. Çoğalmasını engelleyin.” Bunu özellikle söylüyorum çünkü bu bir reklam kampanyası. Belki de bu reklam kampanyasında adı geçen firma*‘nın isteği çarpıcı ve çok konuşulan bir reklam idi.  Bu, iyi bir reklamın göstergesi olabilir. Fakat reklamın etkilerini göz ardı etmek insafsızca olacaktır.

Reklamın etkisi nedir?

Çok sosyal içerikli, mesaj veren bir yazı yazdığımın farkındayım. Hatta “İnternette bidünya ahlaka aykırı video var. Bu hışım niye?” diye de sorabilirsiniz. Görünürde standart bir reklam filmi var. Seçilen konu da ilgi çekici. Kimse satır aralarına sıkıştırılan olumsuz hareketlerden veya sözlerden rahatsız olmaz. Bilhassa tebessüm ile karşılarlar. Zaten biip diye bir ses de var. Seslerin üstü örtülü(!)

Şimdi duralım! Herşey bu kadar güzel mi? Videoda bütün bunları iki tane anne yapıyor. Bunun yanısıra bu reklam, standart yani herhangi bir ahlaki engele takılmaz imajı sergiliyor. Bu durumda içeriklerine dikkat eden web sayfaları bile satır aralarını gözden kaçırıp bu reklamı yayınlayabilirler. Fakat yayımcılar, biliçaltına işlenen “anneler bile yapıyorsa, bu tür olumsuz davranışlar ve sözler demek ki çok normalmiş” mesajının toplum arasında hızla yaygınlaşmasına yardımcı olacaklardır.

Sonsöz

Umarım hassayetimi anlatabilmişimdir ve bu hassayeti tüm internet içerik paylaşımcılarından ve yayımcılarından bekliyorum.

Bu videoyu, topluma verebileceği zarardan ve bilinç altına verdiği mesajdan dolayı yayınlamayı reddediyorum.


firma*: İlgili firma. (Adı geçen firmanın ismini vermek, E-Zeka.Net yayın ilkelerine aykırı olduğundan bu şekilde kullanılmıştır.)

Not: Bu yazı, kesinlikle herhangi bir kuruluşu kötülemek amaçlı yazılmamıştır. Sadece toplumsal ahlaki değerleri korumaya yöneliktir.

Recent Posts

2024 YKS Başvurusu Ne Zaman?

2024 YKS Başvuru Tarihleri Belli Oldu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihlerini açıkladı.…

3 ay

BİLSEM Öğrenci Seçme Sonuçları 2023 2024

Milli Eğitim Bakanlığı BİLSEM öğrenci seçmeleri için yayınlamış oldğu takvim doğrultusunda 04 Ağustos 2023 tarihide BİLSEM öğrenci seçmeleri Bireysel inceleme…

7 ay

İngilizce Öğrenmek İçin 5 İpucu

Eğer siz de İngilizce öğrenmek istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyorsanız yazımıza kulak verin. Yeni bir dil öğrenmek zorlu…

1 yıl

Uzman Öğretmenliğe Giden En Kısa Yol

--- Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik için 19 Kasım 2022'de sınav yapacak. 10 yılını doldurmuş öğretmenler uzman öğretmenlikler…

1 yıl

Kız Kulesi

Restorasyon çalışmaları ile gündem olan Kız Kulesi hakkında hakkında neler biliyoruz? Bütün gizemi ile boğazın girişinde salınan Kız Kulesi efsanelerle…

2 yıl

Anıtkabir

Anıtkabir'in bilinmeyenleri... Türk milletinin kalbinin attığı yer olan Anıtkabir, bilinen siluetinin yanı sıra bilinmeyen bir çok gerçeği de derinliklerinde saklıyor.…

2 yıl

Bu websitesi cerez kullaniyor.