Matematik Bilmeyen Giremez Öğretmenler

meb logo

medeis ageometretos eisito mou ten stegen

Platon, (Eflatun) Akademisinin kapısına astığı tabelasında “Geometri bilmeyen giremez” yazılıydı. O zamanlar Geometri aritmatikle birlikte matematiğin temellerini oluşturur ve matematikle özdeş olarak kullanılırdı. Yunan filozoflarından olan Platon’un matematiğe verdiği değer aşikardır.

Yüzyıllar sonra, Milli Eğitim Bakanlığımız Platonu anlamış olmalı ki bu düsturu hatırlatmak ve yaşatmak için bugünlerde bir çalışma içerisinde…

MEBBİS Giriş Ekranı

Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemeleri (MEBBİS) modülündeki giriş formunda değişiklik yapıldı. Artık Güvenlik Kodu yerine İşlem Sonucu bölümü var. Okuması zorlaştırılmış harf ve rakamlardan oluşan güvenlik kodunun yerini bir işlem almış durumda…

8+1=?

Karşımıza basit bir dört işlem çıkıyor. İşlemin sonucunu ilgili kutucuğa yazarak giriş yapılıyor.

Sonuç

Tabii bu ve benzeri yöntemler güvenlik açısından geliştirilen yöntemler. Aklımda kalan ve şu anda rastlamadığım bir yöntem de “üzerinde kedi olan karakterleri yazınız” güvenlik kodu idi. Botlar (otomatik giriş yapmaya çalışan programlar) ve hackerlar (yazılım korsanları) sürekli şifre kırma üzerine çalıştıkca daha farklı yöntemleri görmemiz mümkün.

Fakat bu hesap işi bana tarihe damgasını vuran “matematik bilmeyen giremez” cümlesini hatırlattı. Bir o kadar da keyiflendirdi. MEBBİS modülüne her girdiğimde bu keyfi yaşayacağım. Umarım bu sanal platformdaki “İşlem sonucunu bilemeyen giremez” meselesi gerçek dünyamıza da yansır. Şimdiden eleştirileri duyar gibiyim. “Ne yani kurumlara girerken işlem mi yaptıralım millete?” diyenler olabilir.

Asıl olan basit bir matematik işlemi yapmak değil. Asıl olan işini hakettiği ölçüde yapabilmek ve karşılığını alabilmek olmalı. Matematik bilmeyen giremez bir semboldür, bir düstudur. Matematik insanı düşünmeye, olaylara farklı açılardan bakmaya iter. Matemtikte doğru sonuca giden bir çok yol vardır. Önemli olan en kısa yolu bulmak değil en iyi bildiğin yoldan emin adımlarla doğru sonuca ulaşmaktır. Ama dedik ya, doğruya giden birçok yol vardır diye… Bu da insanların farklı düşüncelerden, farklı metodlardan doğruya gidebileceğini öğretir insana. Kafamızı kuma gömüp, burnumuzun dikine gitmenin ve sadece benim dediğim doğrudur demenin kimseye faydası yoktur.

Matematik, etrafımızdakileri dinlemektir.

Matematik, farklı görüşlere saygı göstermektir.

Matematik, düşünmeye, yenilenmeye ve gelişmeye açık olmaktır…

Biz, hayatımıza yön verirken “matematik bilmeyen giremez” diyebiliyorsak işte o zaman matematik salt bir işlem sonucundan sıyrılmış olur.

Matematik Bilmeyen Giremez
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Son Yorum

  1. Denyas Adige

    Matematik zekayı açar…Somut düşünmeye iter insanı…Matematiği geliştiren en iyi yol bakkal alışverişidir…Gidersin mahalle bakkalına uzatırsın parayı.Oda sana ne kadar para üstü vericem!!! diye teste tabii tutar sen çaktırmadan parmak hesabı yapar utana sıkıla söylersin cevabı…Böyle böyle matematiğin gelişir(Denenmştirrr)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.