Asis Anadolu-Sak Zeka Testi Üstün Yetenekliler

asis

Geçen yıl Bilsem seçmelerinde kullanılan Türkiye’nin ilk yerli zeka testini araştırdık. Testin proje sitesinde edindiğimiz bilgiler şöyle:

Anadolu Üniversitesinin proje desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulayıcı ve uygulama desteği ile ÜYEP Merkezi araştırma ekibi olarak Türkiye’nin ilk yerli zeka ölçeği olan Anadolu-Sak Zeka Ölçeği’ni geliştirdik. ASİS teknik raporları için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız.

ASİS geçerlik ve güvenirlik teknik raporunu indirmek için tıklayınız.
ASİS özel eğitim gruplarına ilişkin ayırt edicilik raporu için tıklayınız.

Projenin pilot aşaması 4-12 yaş aralığındaki 1201 çocuk ile, standardizasyon aşaması 4641 çocuk ile, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları ise özel eğitim grupları da dahil 800’ün üzerinde çocukla tamamlandı. ASİS, dünyadaki bireysel zeka testleri arasında yaş grubuna düşen örneklem büyüklüğü bakımından temsil gücü en yüksek zeka testidir. Geçerlik ve güvenirlik değerleri çok iyi ve mükemmel düzeylerde saptanmıştır.

Türkiye’de ilk zeka ölçeği çalışmaları 1915 yılında Stanford-Binet Zeka Ölçeği’nin uyarlaması ile başlamış, takip eden 100 yıl içinde zeka ölçeği uyarlama kültürü oluşmuştur. Proje IQ ile hem ülkemize yerli bir zeka ölçeği kazandırmayı hem de uyarlama kültürünü kırarak yeni zeka ölçeği geliştirme çalışmalarına öncülük etmeyi hedefledik. 1916 yılında Lewis M. Terman, ilk zeka ölçeği kabul edilen Alfred Binet’in prototip zeka ölçeğini revize edip, standardizasyon ve norm çalışmalarını yaptıktan sonra Stanford-Binet Zeka Ölçeği adıyla yayınlar. Ölçekteki Stanford, Terman’ın çalıştığı Stanford Üniversitesi, Binet ise Alfred Binet’in soyadıdır. Biz de bu tarihi olguya işaret ederek, projeye bütçe desteği veren Anadolu Üniversitesi ve zeka ölçeğinin prototipini geliştiren Prof. Dr. Uğur Sak’ın soy adını birleştirerek Anadolu-Sak Zeka Ölçeği adını verdik (ya da kısa adıyla ASİS, İngilizce olarak Anadolu-Sak Intelligence Scale).

ASİS ZEKA ÖLÇEĞİ

Anadolu-Sak Zeka Ölçeği, genel zekayı ve genel zekayı oluşturan ana bileşenleri objektif olarak ölçen bireysel bir zeka ölçeğidir. Yedi alt testten oluşan ASİS, sekiz farklı performans profili vermektedir.

  • Genel Zekâ Endeksi
  • Sözel Potansiyel Endeksi
  • Görsel Potansiyel Endeksi
  • Bellek Kapasitesi Endeksi
  • Sözel IQ
  • Görsel IQ
  • Sözel Kısa Süreli Bellek Endeksi
  • Görsel Uzamsal İşleyen Bellek Endeksi

___________________________________________________________________________
Yaş aralığı:                       4-12
Uygulama türü:                Bireysel
Uygulama süresi:            25-45 dak.
Puanlama süresi             3 dak.
Uygulayıcı yeterliği:        C sınıfı
Kuram:                             CHC

asis

Bu yıl da Bilsem seçmelerinde  bazı sınıflarda ASİS kullanılacaktır. Zeka testleri deneme sınavı gibi çalışarak yapılacak uygulama değildir. Bu nedenle İnternet ortamında karşınıza çıkan deneme sınavları vb. uygulamalara itibar etmeyiniz. Farklı zeka oyunları veya uygulamalarıyla çocuklarımız farklı çalışmalar yaparak pratik kazanabilir ama bu var olan ıq puanını arttırmaz.

Projede emeğine geçen hocalarımızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz..

Kaynak:https://www.projeiq.com

Asis Anadolu-Sak Zeka Testi
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.