Çipli Kimlikler Dağıtılıyor Gündem

çipli kimlik kartı

Yeni kimliklerin dağıtımına bugün başlandı.PIN kodlu yeni kimlikler bugün itibariyle dağıtılmaya başlandı. Mevcut nüfus cüzdanını kimlik kartıyla değiştirmek isteyen vatandaşlar, başvurularını ilçe nüfus müdürlüklerine giderek yapabilecek. Vatandaşlar, başvuru işlemleri için internet ya da çağrı merkezi üzerinden önceden randevu alabilecek.

İşte yeni kimliklere sahip olabilmek için yapmanız gerekenler:

RANDEVULAR NEREDEN ALINACAK?

Kartların dağıtımı randevu sistemiyle yapılacak. Başvurunuz için doğrudan İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gidebileceğiniz gibi, zaman kaybına sebebiyet vermemek için randevu (ALO 199) alarak da gidebilirsiniz. İşlem yoğunluğu yüksek olmayan İlçe Nüfus Müdürlükleri’nde randevulu başvuru uygulaması yapılmıyor.

YENİ KİMLİK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

Başvuru için nüfus cüzdanı veya tanıtıcı kimlik belgesi ve 15 yaşından büyükler için son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf isteniyor.

KİMLİK DEĞİŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

Kimlik kartı bedeli olarak kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira talep ediliyor.

ÇİPLİ KİMLİK NASIL TESLİM ALINACAK?

Vatandaşlar, alınan önlemler ve sistem tercihleriyle nüfus müdürlüklerinde kısa sürede başvurularını tamamlayabilecek. Başvuru sırasında kişiye pin zarfı verilecek. Zarf içerisinde kartla birlikte kullanılacak pin ve puk bilgileri yer alacak. Biyometrik verilerin alınması ve pin zarfının verilmesiyle vatandaşların nüfus müdürlüğündeki işi bitecek. Kimlik kartı, vatandaşlara başvuru sırasında bildirdiği adres aracılığıyla ulaştırılacak ve kart kişinin kendisine veya onayladığı kişilere teslim edilebilecek.

AVANTAJLARI NE?

Sahip olduğu fiziksel, görsel ve elektronik yüksek güvenlik özellikleri sayesinde taklit edilebilmesi neredeyse imkansız olan kimlik kartı sayesinde vatandaşların kimlik sahteciliğinden kaynaklı hak kaybı ve suistimallerden korunması sağlanacak.

KULLANIM SÜRESİ NE KADAR?

10 yıllık kulanım ömrüne sahip olacak kimlik kartlarının yılsonuna kadar tüm illere yaygınlaştırılması ve 3 yıl içinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor.

Çipli Kimlikler Dağıtılıyor
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.