Sınav Öncesi Çikolata Yemek Anne & Babalar, Köşe Yazıları

Sınav ve Beslenme

YGS geldi çattı. Artık çalışmalarımızın mükafatınını alacağımız birinci bölüm. Unutmayın YGS ile işler bitmiyor. LYS için çalşımaya devam.

Gelelim asıl konumuza… YGS ile beraber haberlerde, yapılan programlarda sınav öncesi neler yapılmalı neler yapılmamalı diye uzmanlar, sağlıkçılar, eğitimciler, sunucular hatta şovmenler anlatıp duruyor. İlgimi özellikle sınav öncesi çikolata yemeli mi yoksa yememeli mi? sorusu takıldı. Yıllardır uzmanlar sınav öncesi şekerin olumlu etkilerinden bahsediyorlar. Hatta ÖSYM sınav esnasında kalem ve silginin yanında şeker dağıtıyor üniversite adaylarına. Peki ne değişti de birden beslenmede farklılıklar oluştu?

Beslenme üzerine en yetkili ağızlardan olan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obazite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığının Sınav Öncesi Beslenme başlıklı yazını paylaşmak istiyorum.

Sınav Öncesi Beslenme

Öğrenciler sınav öncesi ve sınav sabahı yoğun stres içinde olmaktadırlar. Stres ve heyecan ise insan vücudunun enerji tüketimini artırmaktadır. Sınavlarda hiçbir besin başarıyı tek başına, mucizevî bir şekilde etkilemez. Tüm öğrencilerimizin, özellikle bu günlerde beslenme kurallarına uymaları oldukça önemlidir.

Sınav Öncesi ve Sınav Esnası Beslenme Önerileri:

  1. Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan, kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında; içecek olarak süt, taze sıkılmış meyve suyu, peynir, yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve gibi dört besin grubunda yer alan besinlerden oluşan bir mönü bulunmalıdır.

  2. Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzelere ve kuru meyvelerin tercih edilmesi önemlidir.

  3. Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir.

  4. Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler, lif ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

  5. Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunmaktadır. Oysa karbonhidrattan zengin bu besinler tam tersi gevşemeye neden olmaktadır. Bu nedenle sınav öncesi ve sınav esnasında; şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik, kuru incir ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmelidir.

  6. Fırında veya ızgara olarak hazırlanmış balık, tavuk, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketilmelidir. Bu besinler protein içerikleri nedeniyle uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar, içerdiği yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında önemli rol oynar.

  7. Sınav esnasında susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalı, sınavda su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suyu tüketmenin, hem sıvı ihtiyacını karşılayacağı, hem de konsantrasyonu artıracağı unutulmamalıdır.

  8. Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle günlük kahve tüketimin en fazla 2 fincan kahve/çay ile sınırlandırılması önemlidir.

Daire Başkanlığı sınav öncesi beslenmenin nasıl olması gerektiğini 8 maddede özetlemiş.

Yukarıdakilere  eklemek istediğim bir madde var ki eğer dikkat edilmezzse bütün sınavımızın kötü geçmesine neden olabilir. O da “Beslenme Alışkanlığı”mız. Özellikle annelere buradan seslenmek istiyorum. Eğer çocuğumuzun kahvaltıda sıkılmış meyve suyu içme alışkanlığı yoksa sınav günü de içmesin. Bir gün önce rahatlamak için gezmeye gidilecekse dışarıda yenilenlerin hafif olmasına dikkat edilmeli. Bünyenin alışık olmadığı yeni tatları (büyük bir risktir) sınavdan sonraya bırakılmalıdır.

Yani beslenme alışkanlığımız nasılsa o monotonluğu pek de bozmamak gerek. Bunun için yukarıdaki önerileri yaşamımıza aktarmalı ve beslenme alışkanlığımız haline getirmeliyiz.  Çikolatanın kana karışması küp şekere ve kuru üzüm gibi kuruyemişlere göre daha geç olur. Aynı zaman da çikolata yoğun şekilde kan şekerinin aniden arttmasına neden olur. Yukarıdaki madde 5 nedenleri ile birlikte konuyu açıklıyor. Benim favorim kuru üzümdür.

Sınava girecek öğrencilere başarılar dilerim.

Sınav Öncesi Çikolata Yemek
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.