Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT): Sınava İlişkin Bilgiler ve Örnek Sorular Sınavlar

fft99_mf3495564ÖSYM`DEN DUYURU

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri AlanBilgisi Testi (DHBT): Sınava İlişkin Bilgiler ve Örnek Sorular

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca, Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev alacak personeli seçme amacıyla ÖSYM tarafından sınav (DHBTyapılacaktır. Sınav, 2014 yılında 18 Ekim 2014 tarihinde yapılacaktır.

Sınava başvurular, lisans düzeyinde sınava katılacak adaylar için 2014-KPSS Lisans başvuruları ile birlikte; ortaöğretim veya ön lisans düzeyinde katılacaklar için 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans başvuruları ile birlikte elektronik ortamda alınacaktır.

2014 yılında sınava başvurular, lisans düzeyinde sınava katılacak adaylar için 5-14 Mayıs 2014 tarihleri arasında 2014-KPSS Lisans başvuruları ile birlikte; ortaöğretim veya ön lisans düzeyinde katılacaklar için 30 Haziran-16 Temmuz 2014 tarihleri arasında 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans başvuruları ile birlikte elektronik ortamda alınacaktır. Bu tarihler dışında başvuru alınmayacaktır.

Sınava katılacak adayların bu sınava katılacakları öğrenim düzeyi ile aynı öğrenim düzeyinde yapılacak 2014-KPSS’ye girmeleri ve 2014-KPSS’de puanların hesaplanmasına yönelik koşulları karşılamaları gerekmektedir. KPSS başvurularında adayların, bu sınava katılmak isteyip istemedikleri bilgisi alınacaktır. Bu sınava katılmak isteyen adayların 2014-KPSS’de bildirdiği başvuru bilgileri geçerli olacaktır. Sınav ile ilgili başvuru, sınav uygulaması vb. ayrıntılı bilgi, 2014-KPSS Kılavuzlarında yer alacak, ayrı bir kılavuz hazırlanmayacaktır. İlgili kılavuz, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin internet sayfasından yayımlanacaktır.

Sınavda adaylara, çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanacaktır.

Testte yer alan ilk 20 soru (DHBT-1) temel din bilgisi sorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacaktır. Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:

a)        İslam İnanç Esasları

b)       İslam İbadet Esasları

c)        Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)

d)       Siyer

e)        İslam Ahlakı

İkinci 20 soru (DHBT-2) adayların öğrenim düzeyine göre farklılık gösterecektir. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Okulları müfredatını içeren sorulardan oluşacaktır. Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:

a)      Tefsir

b)     Fıkıh

c)      Hadis

d)     Akaid & Kelam

e)      İslam Tarihi

f)       Dinler ve Mezhepler Tarihi

g)      Dini Hitabet

Testte yer alacak sorulara ilişkin örnek sorular hazırlanmıştır. Adaylar aşağıdaki bağlantıdan hazırlanan örnek sorulara erişebileceklerdir. DHBT’de yer alan Kur’an-ı Kerim metinleri ve mealleri “Türkiye Diyanet Vakfı, Yayın No: 86/A, ISBN:  978-975-389-081-6, Kur’an-ı Kerim ve Açıklamalı Meali” isimli kaynaktan alınacaktır.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

Örnek Sorular

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT): Sınava İlişkin Bilgiler ve Örnek Sorular
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.