Polen Alerjiisi Köşe Yazıları

polen alerjisi

Alerji: Alerji kısaca vücudumuzun bazı maddelerden veya hava şartlarından etkilenmesi ve bazı maddelere aşırı reaksiyon göstermesidir.

Bağışıklık sistemimiz normalde bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere karşı da aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara “aşırı duyarlılık” ya da “alerji” adı verilir. Alerjik reaksiyonlar tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çeşitli şiddette olabilirler. Şu sıralar baharın gelmesiyle en çok karşı karşıya kalınan polenler yüzünden birçok alerjik reaksiyon ortaya çıkmaktadır

 

Polen alerjisi mevsimsel alerjik ya da saman nezlesi genellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenlere karşı reaksiyon olarak gelişir. Yılın farklı dönemlerinde ortaya çıkan polenlere duyarlı olanlarda da bu dönemlerde hastalık belirtileri görülmektedir. Sık hapşırık, sürekli ya da ara ara olup geçen burun tıkanıklıkları ve akıntıları, gözlerde kaşıntı, kızarma ve yaşarma hastalık belirtileridir. Hastalar tarafından soğuk algınlığı ya da grip ile sıklıkla karıştırılır. Kaşıntı ve hapşırığın ön planda olması, ateş ve halsizliğin olmaması belirtilerin alerjik kaynaklı olduğunu düşündürmelidir.

 

Alerji nasıl tespit edilir?

Deri testleri ya da kandan alerjene özgü antikorların bakılmasıyla sorumlu alerjen saptanabilir.

 

Alerjiden korunma yöntemleri nelerdir?

 

Alerjenden kaçınılmasıyla ve/ya da antialerjik ilaçların kullanılmasıyla hastalık belirtileri baskılanır. Polen mevsiminden önce alerjik ilaçlara başlanması ve dönem sonuna kadar kullanılmasıyla rahatlama sağlanabilir. Polenlerin özellikle daha yoğun olduğu sabah saatlerinde ve rüzgârlı zamanlarda dış ortama çıkmamak, kapı ve pencerelerin kapatılması, gerekiyorsa maske takılması, arabalarda polen filtrelerini bulunması, etkili olabilecek önlemler olarak sayılabilir.

 

Yaşam boyu süren bu durumun engellenmesinde alerjen ile karşılaşmanın en aza indirilmesi ya da kesilmesi en etkili yöntemdir.

E-zeka.net

Polen Alerjiisi
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.