Öğretmene Rotasyon Hortladı Eğitim Gündemi, Köşe Yazıları

Öğretmene Rotasyon

Öğretmene Rotasyon Hortladı

Öğretmene Rotasyon

Rotasyon gelecek mi?

Geçtiğimiz hafta yapılan düzenlemeyle Milli Eğitim Bakanlığının okul/kurum idarecisini görevden alma kararı meclisten çıktı.

Bugünlerde  ise sosyal medya ve memur sitelerinde MEB koridorlarında konuşulan en önemli konunun öğretmen rotasyonu olduğu, zorunlu çalışma yükümlülüğü olsun olmasın tüm öğretmenlere il dışı rotasyon getirileceği konuşulmaktadır.

E-zeka.net olarak bu konuyu gündeme almak istedik.

Yapılan haberlere ya da duyumlara göre rotasyon için yerel seçimler beklendiği, seçim sonunda bazı yerlerde 20 yıl üzeri hatta tüm öğretmenlerin hiçbir koşula bakılmaksızın doğuya zorunlu rotasyonla gönderileceği tartışılmaktadır. Yerel seçimlerden sonra yapılması düşünülen kanun değişikliği ile öğretmenleri özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine kaydırılarak bu bölgelerde kesintisiz 5-7 yıl çalışmaları sağlanacağı söylenmektedir.

Her 10 yılda getirilen ve son olarak 2010 yılında zorunlu hizmet affını getirenlerin bu kararı öğretmenlerimiz arasında çelişki olarak yorumlanırken bu kararın öğretmenleri ve ailelerini mağdur edeceği aşikardır. Öğretmenlerden doğuda olup batıya gelemeyenler rotasyon olsun isterken, batıda olup düzenini kuranlar ve haklı olarak KPSS den yüksek puan alıp batı yahut daha iyi bir bölgeye atananlar adalet istemektedirler.

Peki neden eğitim camiası kendi içinde bu kadar bölünmekte ve seçim arifesinde geçen yıl gündeme gelen ve kaybolan bu konu tekrar hortladı?

Seçim öncesi ve şu sıralar hükümete olan tepkileri de göz önüne alırsak bu tarz kaynağı olmayan duyumların tarafları yönlendirmek, hükümete ve bakanlığa tepki oluşturma konusunda başarı gösterdiğinden de bahsedebiliriz. Yöneticilerden sonra öğretmenlere de böyle bir uygulama gelebileceğinin söylentisi insanların aklına olabilir mi sorusunu getirmektedir. Fakat böyle bir uygulamanın yapılabilirliği zor da olsa seçim öncesi veya sonrası bir kaos ortamı oluşturacağını da söylemek içten bile değil. Diğer taraftan emniyet ve askeri personele uygulanan 3. ve 4. bölgelerdeki maaş ve diğer iyileştirmelerle teşvik etme öğretmenler için konuşulmamaktadır.

Bizim düşüncemiz bir sorun var ise bu sorunu geçici uygulamalar yahut karmaşa ile gidermek yerine düzenlenecek uygulamalarla daha cazip hale getirmek ve kişileri kendi seçimleriyle baş başa bırakmak. Her kesim kendi yerinde istekle ve gerçekten mesleğinin gereğini yerine getirerek mesleki ve maddi-manevi konularda doyuma ulaşmalıdır. Bunu başarabilirsek emniyet-asker-memur kimseyi zorlamaya gerek kalmayacaktır. Seçim önceleri yapılan vaatlerin seçim sonraları unutulması, daha önce kazanılmış hakların geri alınması hiç de akla uygun gelmemektedir. Eğer öğretmenler veya memurlar için doğu bölgelerinde kalifiye elaman sıkıntısı yaşanıyorsa yapılması gereken personele gereken teşviki sunmaktır. Hizmet sektöründe verim iş doyumu ve kişi refahı ile sağlanır. Siz kişileri istemeyerek yönlendirirseniz verim yerine zarar tablonuz artacaktır. Zorla yapılacak düzenlemelerle deneme yanılma yönteminde arada denenmiş olanların hakları zedelenecek, uygulamaya tabi olanlar ve onların yanında sürüklenen aileler etkilenecek, tepkiler başka sorunlar doğuracak ve düzensizlik devam edecektir.  Umudumuz herkes üzüm yesin, bağcı da emeğinin karşılığını alsın 🙂 . Yakın gelecekte bu durum neler getirecek hep birlikte göreceğiz…

E-zeka.net

Öğretmene Rotasyon Hortladı
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.