Internet Explorer 11 e-okul ve mebbis Sorunu Bilişim & Teknoloji, Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri, Gündem, Köşe Yazıları, Öğretmenler

mebbis ie11 sorunu

mebbis ie11 sorunuE-okul ve Mebbis Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığının veri tabanına ulaşım sağlayan mebbis ve e-okul sistemi online olarak öğretmenlere, öğrencilere ve velilere kontrollü olarak verileri işleme ve verilere ulaşım kolaylığı sağlıyor. Sistemin online olması büyük bir kolaylık sağlıyor. Kaba tabirle e-okul, öğrenci işlerine bakarken, mebbis ise personel işlerine bakar.

Eksikliklerden Biri…

MEB bu sistemi son kullanıcıya sunarken MEB’in bazı ayrıntıları gözden kaçırdığını söylemeden edemeyeceğim. Evet, bu tarz online bir sistemin olması ve son kullanıcıya kontrollü erişim kolaylığı sağlaması olması gereken bir proje. Fakat MEB, durup bir düşünmeli: “Kullanım kolaylığı ve alışkanlıklar Türkiye geneli ve hata dünya geneli istatistikler ne diyor?” diye.

Nereye Kadar Tekel

İnternet kullanımında belirli bir teknolojiye bağımlı kalmak son kullanıcının pek işine gelmiyor. Buna rağmen MEB’in internet tabanlı yazılımları olan e-okul ve mebbis’in tarayıcı tercihleri var. Bu siteleri kullanmak isteyen son kullanıcı muhakkak Internet Explorer (IE) kullanmak zorunda.

Hatta bugün biraz daha şaşırdım açıkçası bu duruma. IE kullanmak da bu sorunun üstesinden gelemedi. Bir de sürüm farkları çıktı ortaya. Bugün gördüm ki Internet Explorer 11’in (IE 11) mebbis ile uyum problemi varmış. Pek de arkadaş yanlısı davranmadı IE bana. 🙂 “Demek ki neymiş, tek bir teknolojiye, tek bir üreticiye bağlı kalmayacaksın sanal alemde.” dedim.

Her Sorunun Elbet Bir Çözümü Vardır!

“Her sorunun elbet bir çözümü vardır” deyip araştırdım. Çözümü de sanal alende buldum. Basit(!) bir uyumluluk sorunu varmış. Şöyle ki;

  1. IE 11 tarayıcınızı açıyorsunuz
  2. Araçlar” menüsünden “Uyumluluk Görünümü Ayarları”nı tıklayın. (Eğer menüyü göremiyorsanız klavyenizden “ALT” tuşuna basınız. Menü gözükecektir.)
  3. Açılan penceredeki “Şu web sitesini ekle” bölümündeki kutucuğa(yukarıda yer alan küçük kutucuk)  meb.gov.tr yazınız ve ekle düğmesine tıklayınız.
  4. meb.gov.tr  adresi aşağıda yer alan alana eklendiğini gördüğünüzde “Kapat” düğmesini tıklayarak işlemi sonlandırın.

Artık IE 11 kullanarak da rahat rahat mebbis’deki işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Sonsöz

Bir blog sahibi olarak ve yazdığım kodcuklarla ben şunu söylerim: “Eğer bir internet siten, bir sistemin, bir programın, yazılımın veya uygulaman varsa onun yaptığı işten önce son kullanıcıya tanıdığı erişim ve kullanım kolaylığı gelir.

Internet Explorer 11 e-okul ve mebbis Sorunu
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.