Ambalajın Kozmetik Sektöründeki Etkisi Kültür & Sanat, Sanat & Zanaat, Tanıtım

Ambalajlama başta kozmetik sektörü olmak üzere, birçok sektörde önemli bir yer taşır. Alacağımız ürünün dış yapısı, paketi, şekli, görüntüsü bize ilk olumlu ve olumsuz görüşü vereceğinden dolayı çok önemlidir. İlk izlenim insanlarda o ürünü almaya yönelik olan en büyük etkiyi yaratan olgudur. Ambalaj, ürünün giysisi ve dilidir. Ambalajda grafik tasarımı, satışa sunulan ürünün tüm özellikleriyle tüketiciye yansıması ve onunla diyalog kurmasını sağlayan tek araçtır. Ürünün giysisi alıcıyı etkilemelidir. Eğer alıcı ürünün ambalajından etkilendiyse, o ürünü alma olasılığı %50’nin üzerine çıkar.

Özellikle kadınlar bu konuda, tercih ettikleri ürünün fiyatına değil içeriğine, ambalajın albenisine ve markanın imajına dikkat etmektedirler. Markanın imajı, ürün alımında çok etkili olmaktadır. Çünkü isim yapmış bir marka, eğer kendi imajını halka kabul ettirdiyse, yaptığı isimle birlikte zaten o marka yürür. Tüketicinin satın alma davranışları ürünün özelliklerinin yanı sıra, hedef kitlenin demografik, psikolojik ve sosyal özelliklerini de marka seçiminde önemli rolü vardır. Tüketiciler çoğu zaman, ürünün kendisine sağlayacağı imajı dikkate alarak markayı tercih etmektedir.

İyi markanın, kaliteli ürün satan bir firmanın bu kalitesini ambalajı ile de tamamlaması gerekir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi, ambalaj satışlarda büyük bir etki yaratıyor. Özellikle birde bu konu kozmetik ürünleri olunca, ambalaj ile bayanların gözünü boyamak gerekebiliyor. İlk izlenimde büyük etki yarattığı için özellikle iyi markalar mesela Lancome kozmetik ürünleri ambalajını da iyi hazırlaması gerekir.

Ambalaj tasarımı bir ürünün satışında büyük öneme sahiptir. İnsanlar aldıkları ürünlerde çok şeyi ararlar. İçini dışını araştırırlar. Nerede üretildi, nasıl üretildi, ne şartlarla üretildi, sağlık düzeyi nedir gibi soruları sorarlar. İlk olarak bu soruları soran insanların hakları da var. Çünkü ürüne para ödüyorlar. Ödedikleri paranın karşılığını elbette ki üründen bekleyecekler. İnsanlar yukarıda belirttiğim soruları sorduktan sonra, ürün alımı için başka nelere bakarlar. Üreticiler için önemli bir konu olan ambalaj konusuna bakmaya başlarlar. Ürünün dıştan görünüşünü ilgilendiren ambalaj sözcüğü müşterilerin ikinci olarak merak ettiği ürün unsurlarından bir tanesidir. Müşterilerin güzel görünüşlü şeylere karşı bir zafiyeti vardır. İçerikleri benzer olan ürünlerin satışında ambalajı daha iyi olan müşterilerin beklentilerini karşılayan onları etkileyen ambalajlı ürünler, pazarda daima bir adım önde yer alırlar. Örneğin bir clinique dudak parlatıcı ile Lancome dudak parlatıcısı benzer kaliteler sahiptir. Fiyatları da birbirine çok yakındır. Aynı şekilde insanların zihninde bıraktığı imajda birbirine benzer olduğundan dolayı insanlar ikisi arasında ikilemde kalabilir. Ama ambalaj olarak eğer biri öne çıkıyorsa ve bizi daha da etkiliyorsa, artık o ürün bir adım daha öne çıkmıştır. Ve daha çok satışı ambalajı daha iyi olan ürün yapacaktır.

Ambalajın Kozmetik Sektöründeki Etkisi
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.