Kaç Kare Var Sorusunun Cevabı-2 Matematik

Kaç kare var sorusu

Kaç kare var sorusuKaç Kare Var Sorunun Cevabı başlıklı yazımda sorduğum sorunun cevabını verelim. Hatırlarsanız bu tip soruların cevabını bulmak için sizlerle bir formül paylaşmıştım. Aynı formülü bu soruda da uygulayarak çözüme ulaşabiliriz.

ka. kare var 40 çözümü

Açıklaması:

İlk önce şeklimizde kaç tane küçük karelerden oluşmuş karelerin olduğunu tespit etmeliyiz. Bir önceki yazımızda küçük kareler sadece bir tane büyük kareyi tamamlıyorlardı. Fakat bu soruya dikkatli bir şekilde bakarsanız en büyük kareyi oluşturan karelerin hariçinde kareler de mevcut. Bu durumda ilgili formülü her bütünleşmiş kare için uygulayacağız. (Buradaki bütünleşmiş kareden kastım, küçük karelerin yanyana ve altalta birleşerek oluşturdukları karedir.) Bu durumda şeklimizde 3 tane bütünleşmiş kare vardır.

En büyük bütünleşmiş karenin kenarını oluşturan karelerin sayısını bulalım. Bu sayı 4’dür. Formülde yerine koyduğumuzda büyük olan bütünleşmiş kare için sonuç 30 çıkar.

Daha sonra şekildeki küçük bütünleşmiş kareleri çözelim. Buradaki küçük bütünleşmiş karelerin kenarları 2’şer kareden oluşmaktadır. Yine aynı formülü uygularsak sonuç 5 çıkacaktır.

Küçük bütünleşmiş kareler aynı olduğuna göre toplam: 30 + 5 + 5 = 40 sonucunu buluruz.

Mükerrer Kareler

Eğer şekilde birden fazla bütünleşmiş kare varsa dikkat etmemiz gereken Bütünleşmiş kareleri ortak kullandıkları karelerin olup olmadığıdır. Eğer ortak kareler varsa bulduğumuz sonuçtan ortak kare sayısını çıkarmayı unutmamalıyız. Çünkü bu kareler toplamda iki defa sayılmıştır.

Bir Kaç Soru Daha 🙂

Benzer tarzda çözümleri ve farklı görünümlerde olan Şekilde Kaç Kare Var? sorularından bir kaç örnek soru aşağıda verilmiştir. Kaç kare var yazı dizisinin son yazısında aşağıdaki soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

kaç kare var sorusu iç içe

1. ŞEKİL

kaç kare var düzensiz şekil

2. ŞEKİL

Bir başka kaç kare var sorusu

3. ŞEKİL

YUKARIDAKİ ŞEKİLLERDE KAÇ KARE VAR?

 

farklı kaç kare vardır (renkli)

4. ŞEKİL

 

Kaç Kare Var Sorusunun Cevabı-2
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Son Yorumlar

  1. Denyas Adige

    Şekillerin içinde kare herzaman favorimdir.hesaplamaya gelince saydım saydım sonuç 27 demek ki neymiş gözümüz herzaman dogruyu görmezmiş.Her gördüğüne her duyduğuna inanmA…

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.