4+4+4 Genelgesi Yayınlandı Ortaöğretim

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar konulu Genelgesini 09/05/2012 tarihide yayınladı.

Genelgeye Bakanlığın Sitesinden veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Genelgenin Satır Araları ve Yorumlar

  • 4+4+4 şeklinde tasarlanan zorunlu eğitim İlkokul, Ortaokul ve Lise olarak isimlendirilecek.
  • 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında sistem hayata geçecek.
  • 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66 ayını (5,5 yaş) tamamlayan çocuklar İlkokul 1. sınıfa başlayacaklar. Bu çocukların okula kayıtları e-okul üzerinden merkezi olarak yapılacak. Eski sistemde ilköğretim 1. sınıfa kayıt olacak çocuğun o yılın son ayında 72 ayını doldurması gerekiyordu. Başka bir değişle 30 Eylül itibariyle 69 ayını tamamlamış olaması gerekmekte idi. Bu durumda İlköğretime başlama sınırı 3 ay erkene çekilmiş durumda.
  • Bu arada 1. sınıfa kayıt olacak çocukların bilgileri okulların bölgelerine göre otomatik olarak E-Okul Sistemine düşer ve 1 Haziran itibariyle hangi çocuğun hangi okula gideceği belli olurdu. Şimdi okulların ayrışması söz konusu. Fiziksel şartlardan dolayı bazı ilköğretim okulları birleştirilip; birisinin ilkokul birisinin orta okul olarak kullanılması gündemde. Bu çalışmaların tamamanması için süre çok kısa. Aksaklıklar olması muhtemeldir.
  • 60-66 ay arası çocukların kayıtları: Ancak velinin yazılı isteği üzerine gelişimsel olarak hazırbulunuşluluğu olan çocuklar ilkokula kayıt yapılacak. Diğer öğrenciler okul öncesine yönlendirilecek.
  • Okul öncesi eğitim: 30 Eylül tarihi itibariyle anaokulları ve uygulama sınıfları, 37-66 ay arasındaki çocukları; anasınıfları ise 48-66 ay arası çocukları kabul edecekler.
  • İlkokul 4. sınıftan ortaokul 5. sınıfa geçen öğrencilerin kayıtları e-okul üzerinden yapılacak. Öğrenci isterse imam hatip orta okuluna kayıt olabilecek.  Buradan anlaşılan ise imam hatip orta okulunun açılacağıdır. Yanı sıra diğer mesleki eğitim veren ortaöğretim kurumlarının (EML, Ticaret ML, KML gibi) orta kısımlarının açılacağı ile ilgili herhangi birşey belirtilmemiştir.
  • İlköğretim kurumlarını tamamlayan (ilkokul+ortaokul) öğrencilere diploma verilmeyecek, 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamladıktan sonra öğrenciler ortaöğretim diplomalarını alacaklardır. Bu arada tartışılan bir nokta olan açık lise konusu hakkında bir bilgi verilmemiş.
  • YİBO’larda (Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında) sadece ortaokul öğrencileri yatılı kalabilecek. Eski sistemde ilköğretim birinci kademe öğrencileri de şartlar uygunsa yatılı kalabiliyorlardı. Yatılı kalamayan ilkokul öğrencileri ise köy okullarında veya taşımalı sistem ile ilkokullarda ve YİBO’larda gündüzlü okuyabilecekler.
  • İlkokul, Ortaokul ve Lise düzeyi eğitim kurumları bağımsız binalarda kurulacaktır. Fakat imkan ve şartlara göre ortaokullar, diğer iki eğitim kurumundan (ilkokul veya lise) birisi ile birleşebilecektir. Böyle bir durumda hali hazırdaki müdür her iki eğitim kurumununda sorumluluğunu alacak, ortaokul için ayrı bir müdür atanmayacaktır.
  • Birleştirilmiş sınıf uygulamaları artık 1-3. sınıflar olarak değil, ilkokul sınıfları olan 1-4. sınıfları kapsayacaktır.
  • Taşımalı sistem uygulamaları devam edecek. Bu kapsamdaki merkezlerde birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılmayacak.
  • Sistem 2013-2014 eğitim öğretim yılında uygulamaya geçecek. Bunun için valilikleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerini ve eğitim kurumu yöneticilerini yoğun bir yaz beklediği aşikar.
4+4+4 Genelgesi Yayınlandı
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Son Yorum

  1. Denyas Adige

    İşin içinden çık çıkabilirsen…Çevrede okadar çok şehir efsanesi dolaşıyorki…Alt mahallede söylediğime üst mahallede inanıyorum…

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.