2 milyon 250 bin üstün zekâlı insanımız var Zeka

Dünya üstün Zekâlı çocuklar Konseyi Başkanı ve Uluslararası eğitimde yenilikler Merkezi Direktörü Prof. Dr. Taisir Subhi Yamin, dün İstanbul’a geldi. Paris Descartes üniversitesi’nde çalışan Prof. Yamin, Amerikalı Prof. Dr. Joseph Renzulli ile eşi Prof. Dr. sally Reis Renzulli’nin bulduğu ve dünyada zekâyı en iyi geliştiren yöntem olan “Renzulli Öğrenme sistemi”ni okul müdürlerine tanıtacak.

IQ TESTİ YETMİYOR

Türkiye’nin üstün zekâlılar eğitimindeki durumu ile ilgili Prof. Yamin, anne-babalardan yalnızca “IQ testi”ne veya bu alanda çalışma yapan birinin söyleyeceği tespitlere itibar ederek çocuklarının zekâ düzeyi hakkında kanaat sahibi olmamalarını istedi. Prof. yamin, “İlk karşılaşma, bir kişinin üstün zekâlı olup olmadı ğını anlamak için yetmez. sadece genel karekteriyle ilgili ipuçları verir. Örneğin ‘Göz teması kuruyor mu? Utangaç mı?’ gibi. Akademisyenlerin yüze bakarak zekâyı anlama söylemleri abartıdır. IQ testi de zekâyı ölçmek için tek başına yetmez. Mutlaka genel yetenek, yaratıcılık seviyesi ve bazı davranışlar da ölçülmeli” dedi.

DİLİ İYİ KULLANMAK

Anne-babalara üstün ve normal zekâlı çocuk arasındaki farkları tespit edebilmek için ipuçları veren Prof. Dr. Taisir subhi yamin, şunları söyledi: “üstün zekâlı olan aktiftir. çok fazla soru sorar. Kelime haznesi çok geniştir, dili çok iyi kullanır. Hayatın anlamını, dünyayı, evreni sürekli sorgular. soyut kavramları erken kavrar. Örneğin çok erken yaşta ‘neden bazıları fakir, bazıları zengin?’ gibi sorularla sosyal hayatı sorgular. Mükemmeliyetçidirler. çabuk sıkılırlar.”

‘Türkiye, zekâya yatırım yapmıyor’

Türkiye’de üstün zekâlılar için yeterli eğitim verilemediğini kaydeden Prof. Yamin, araştırmalara göre her ulus ve her ırkın yüzde 3’ünün üstün zekâlı olduğunu belirtti. Prof. Yamin, “Türkiye’nin 75 milyonluk nüfusunun yüzde 3’ü, yani yaklaşık 2 milyon 250 bini üstün zekâlı. Buna rağmen Türkiye 12 yıl boyunca ciddi yatırımlar yaptığı çocuklarını, ülkede tutamıyor. eğitim sistemine genel olarak bakıldığında maalesef Türkiye’de üstün zekâlı çocuklara iyi eğitim sunulmuyor” dedi.

Kaynak:  www.haberturk.com

2 milyon 250 bin üstün zekâlı insanımız var
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.