10 Adımda – 2012 SBS Başvurusu İlköğretim

SBS 2012 8. Sınıf Sınav Başvurusu 05 Mart 2012 tarihinde başladı. Son başvuru tarihi ise 23 Mart 2012. SBS 2012 başvurularıyla ilgili bilgilendirici yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgili öğrenciler;
Uzun soluklu maratonlarla sınavlara hazırlanıyorsunuz. Gecenizi gündüzünüze katıyorsunuz. Kendinize uygun çalışma planları hazırlamakla uğraşırken her pazartesi “diyete başlıyorum” diyen bayanlara dönüyorsunuz. Her gün konu çalışıyor, yeni bir şeyler öğreniyorsunuz. Öğrendiklerinizi pekiştirmek için testler, sorular çözüyorsunuz. Haftalık, aylık tekrarlar yapıyorsunuz. Oyundan, eğlenceden, kendinizden fedakârlıklarda bulunuyorsunuz. Hedefiniz güzel bir lise eğitimi almak…

Sevgili Veliler;
Ailelerin aklında, zaman azaldıkça “Ya kazanamazsa” feryatları yükseliyor. Veliler,  “Aman oğlum/kızım okusun… Daha iyi eğitim alsın” diye uğraşıyorlar.  Dershanelere çocuklarından çok giden veliler bile var günümüzde J  Sınav kaygısını öğrencisinden çok yaşayanlar ve çocuğuna yaşatanlar da cabası…

Biraz abartı oldu belki söylediklerim, fakat işin vahametini anlatmak için yukarıdakileri söyleme gereği duydum. Bütün bunlarla uğraşırken şimdi genel sınav sisteminin ilk basamağı olan “Sınav Başvurusu” geldi çattı. Sanırım bu kadar emeğin verildiği bir sınavın, bürokratik işlemlere takılmasını istemezsiniz. Bunun için başvuru konusunda önemli gördüğüm birkaç konuya değinmek istedim.

1.       Başvuru tarihini son güne bırakmayın!

Yukarıda bahsettiklerimin gerçeklik payının olmasının yanı sıra başvuru döneminde nedense sınav başvuruları son güne sıkıştırılır. Belki de başvuru süresinin 3 hafta gibi bir süre olmasının rehaveti baskın çıkabiliyor. Fakat başvuru esnasında unutulan, eksik yapılan bir iş olabilir. Tekrar yaptığınız işlemleri düzenleyebilmek için zamana ihtiyaç duyabilirsiniz. Tabii son güne kalanların sayısı bu başvuruda da azımsanmayacak kadar fazla olacaktır. “Bankada sıra vardı. Zar zor yetiştirebildim mesaiye..” gibi sözleri söylememek için mümkün olduğunda başvurunuzu erken yapın.

2.       Kılavuzu muhakkak en az bir kere okuyun!

Biz Türkler okumak, kaynağından öğrenmek yerine kulaktan dolma iş yapmayı severiz. Ben size burada sadece şunu hatırlatacağım. Hepimiz küçükken kulaktan kulağa oyununu oynamışızdır. Peki o oyunların kaçında ilk söylenen söz/cümle ile sonuncusu aynıydı?

3.       Kılavuz basılı metin olarak elinizin altında bulunsun

Kılavuzlar artık internette yayınlanıyor. Benim tavsiyem, kılavuzunun bir adet çıktısını alın. Baştan sona okurken önemli gördüğünüz yerleri işaretleyin. Gözden kaçırdığınız bir koşul, faydasını göreceğiniz bir bilgi olabilir. Başvuru işlemleri esnasında daha sonra dönüp baktığınızda kolaylık sağlar.

4.       Engelli adaylar için kılavuz

İnternet ortamında yayınlanan kılavuzlar PDF formatındadır. Engelli adaylar için SBS ve PYBS için mp3 formatında sesli olarak da yayınlanmıştır. İsteyen adaylar mp3 formatındaki kılavuzları da bilgisayarına indirip dinleyebilirler.

5.       Polis Koleji ve PYBS başvurularını atlamayın

Polis koleji ve PYBS(8. Sınıflar için olan) için ayrı bir sınav yapılmayacak.  Polis Koleji başvuruları SBS ile aynı tarihteyken;  PYBS başvuruları 12 – 23 Mart 2012 tarihleri arasında yapılacak. Başvurular için ayrıca ücret alınmayacak. SBS’ye girmek için bankaya ücretini yatırdıktan sonra Polis Koleji ve PYBS başvurularını öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünden yapabilirsiniz.

6.       Polis Koleji ve PYBS şartlarına dikkat!

Her ikisinin de ayrı ayrı kılavuzu mevcut. Kılavuzlara buradan veya buradan ulaşabilirsiniz. Polis Koleji ve PYBS için gerekli şartlar kılavuzlarda var. Bu yazımdaki 2 ve 3. maddelerdeki kılavuzlar için yazdığım tavsiyeler aynen bu madde için de geçerlidir.

7.       Banka işlemleri sırasında…

Sınav ücretini Ziraat Bankası, Vakıf Bank ve Halk Bankası şubelerinden yapabilirsiniz. Bankaya öğrencinin T.C. Kimlik numarası ile gidin. Çünkü T.C. Kimlik Numarasına göre parayı yatıracaksınız. Tahsilat “Kurumsal  Tahsilat Programı” aracılığı ile yapılacağından sınav ücreti haricinde ek herhangi bir ücret ödemeyin.  Dekontu alınca kontrol edin. Dekontun üzerinde Öğrencinin T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve gireceği sınavın tam adının yazılı olup olmadığına bakın. Eğer bir hata varsa iptal işlemini aynı gün içerisinde yaptırın.

8.       Askeri Lise Sınavları başvurusu SBS’den ayrı yapılıyor.

SBS başvuru tarihleri ile Askeri Lise Sınavı (ALS) başvuru tarihleri çakışmaktadır. Eğer ALS’ye de başvurmak istiyorsanız başvuru tarihini kaçırmayın. ALS başvuruları işlemleri biraz daha uzun. Başvurular ise ALS Başvuru Merkezlerinde yapılıyor. Tam listeye buradan ulaşabilirsiniz.

Kısaca:
Sınav ücreti (Banka) à Başvuru Formunun Doldurulması à Formun Kontrolü ve Onayı (Okul) àBaşvuru (ALS Başvuru Merkezleri)

Daha ayrıntılı bilgiye ALS Başvuru Kılavuzundan ulaşabilirsiniz.

9.       Engelli adaylara sağlanan hizmetler

SBS’ye başvuracak olan engelli adaylar için engel durumuna göre sınav düzenlemesi yapılmaktadır. Bu düzenlemeler fiziki ortamlar,  refakatçi, sınavın yapısı, süresi, içeriği gibi etkenleri kapsar. Engelli adayın, engel durumuna göre verilen hizmetlerden faydalanabilmesi için RAM Modülüne kaydının olması gerekmektedir. Bu kaydın yapılması için okul müdürlüğü/ veli Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurmalıdır.

10.   Başvuruyu yaptınız ya şimdi?

Sınav başvurusunu yaptıktan sonra başvuru durumunuzu e-okul üzerindeki Veli Bilgilendirme Sistemi’nden görebilirsiniz. VBS’ ye girip bilgileri kontrol edin. Bu sırada başvuru işlemleriydi, kılavuzdu, onaydı, bankaydı derken SBS hazırlık maratonunda aksaklıklar meydana gelmiş olabilir. Hızlı bir toparlanma sürecine girin ve tekrar programınıza devam edin.

Tüm öğrencilere başarılar dilerim.

10 Adımda – 2012 SBS Başvurusu
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Son Yorumlar

  1. sümeyra güler özsoy

    sevgili psikolojik danışmanımızın yorumlarına katılmamak mümkün değil..Oldukça abartılan bu sınavlar dünyasında kaçınılmaz olan en önemli şey sakin ve dikkatli olmaktır..Başarılı yazılarınızın devamı bekliyoruz..

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.