12 YILLIK ZORUNLU EĞİTİM TEKLİFİ Eğitim Gündemi

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren kanun teklifine ilişkin, 1997’de uygulamaya konulan kesintisiz 8 yıllık eğitimin ortaya çıkardığı tahribatı, eğitim sistemine verdiği zararı gidermek amacıyla böyle bir teklif verdiklerini söyledi.
12 yıllık zorunlu eğitimle ilgili merak edilenler
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren kanun teklifine ilişkin, 1997 ‘ de uygulamaya konulan kesintisiz 8 yıllık eğitimin ortaya çıkardığı tahribatı, eğitim sistemine verdiği zararı gidermek amacıyla böyle bir teklif verdiklerini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren kanun teklifine ilişkin, 1997’de uygulamaya konulan kesintisiz 8 yıllık eğitimin ortaya çıkardığı tahribatı, eğitim sistemine verdiği zararı gidermek amacıyla böyle bir teklif verdiklerini söyledi.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren kanun teklifine ilişkin, 1997 ‘de uygulamaya konulan kesintisiz 8 yıllık eğitimin ortaya çıkardığı tahribatı, eğitim sistemine verdiği zararı gidermek amacıyla böyle bir teklif verdiklerini söyledi. “Getireceğimiz sistemde dayatma yok” diyen Canikli, bunun eğitim sistemine kalite getireceğini savundu.

AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın, Mahir Ünal, Mustafa Elitaş ve Ayşe Nur Bahçekapılı imzasıyla zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifinin, kısa sürede yasalaşması planlanıyor.

4+4+4 şeklindeki 12 yıllık zorunlu eğitim teklifine, bazı eğitimcilerden destek gelirken, bazı eğitim sendikaları da karşı çıktı.

Kanun teklifinin altında imzası bulunan isimlerden AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, canlı yayında bu kanun teklifinin ne getirip, ne götüreceğini, neden böyle bir teklife ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

SKY Türk ekranlarında soruları yanıtlayan Canikli, ‘Milletvekilliğinin en temel görevi yasa teklifi vermektir. Tabi Türkiye’de genel mekanizma, hükümet tarafından geldiği ve yönlendirildiği için, milletvekilleri kamuoyunun dikkatini çekecek teklif verdiği zaman bu şekilde tartışmalar ve eleştiriler gündeme geliyor. Biz en temel görevimizi yerine getiriyoruz ‘dedi.

Çok kapsamlı bir çalışma sonucunda böyle bir kanun teklifinin gündeme geldiğini ifade eden Nurettin Canikli, ‘Türkiye ‘deki geçmiş uygulamalar, bugüne kadarki bütün tartışmalar ve şu andaki sistemin ortaya çıkardığı tablo bütün boyutlarıyla getirdikleri, götürdükleri, dünya uygulamaları, dünyadaki eğitim sistemi gidişatının nereye olduğu değerlendirilerek yapıldı. Elbette ki hükümetimizle, eğitimcilerimizle, bürokrasiyle görüşüldü, değerlendirildi. Oturup kendi başımıza böyle bir ürün çıkartmadık ‘diye konuştu.

‘EĞİTİM SİSTEMİNE KALİTE GETİRİYORUZ ‘

Muhalefetin, ‘İmam Hatip ‘lilerin tekrar önü açılacak ‘şeklindeki eleştirilere karşılık Canikli, ‘Bu dizayn etmek istediğimiz sistemi ksıır tartışmalara kurban etmek istemiyoruz. Elbette İmam Hatip’lilerle ilgili bölümü de vardır ama ondan çok daha önemlisi eğitim sistemine kalite getirecek olan bir düzenlemedir. Her şeyden önce bu kanun tekilifini getirmemizin temel nedeni; 1997 ‘de uygulamaya konulan kesintisiz 8 yıllık eğitim, zorunlu 8 yıl eğitim değil. Kesintisiz boyutunun ortaya çıkardığı tahribatı, eğitim sistemine verdiği zararı gidermek amacıyla biz bu teklifi verdik ‘ifadelerini kullandı.

‘8 YILLIK EĞİTİM NEDENİYLE KIZLAR OKULA GİDEMEDİ ‘

Canikli 8 yıllık kesintisiz eğitim sisteminin nasıl zarar verdiğini ise şöyle anlattı:

‘Kesintisiz 8 yıllık eğitim, kızlarda okullaşma oranının yükselmesini büyük oranda engelledi. 8 yıllık kesintisiz eğitim zorunlu hale getirilince, köylerdeki 5 yıllık ilkokullar fonksiyonsuz hale geldi. Çünkü fiziki olarak 8 yıl eğitim görmesi gerekiyordu getirilen düzenlemeyle. Dolayısıyla köylerdeki bu 5 yıllık okullar kapatıldı. Taşımalı sisteme geçildi. Taşımalı sisteme geçilince ailelerin, özellikle kırsal kesimlerdeki ailelerin bir bölümü kız çocuklarını göndermek istemediler. Ama kademeli olsaydı en kötü ihtimalle 5’nci sınıfa kadar kendi okulunda okuyacaklardı. Fakat kesintisiz sistem taşımalı eğitimi gündeme getirdiği için ailelerde böyle bir direncin oluşmasına neden oldu.’

‘MESLEKİ EĞİTİME ÇOK BÜYÜK DARBE VURULDU ‘

Bir diğer tahribatın da, mesleki eğitime vurulan darbe olduğunu savunan AK Parti’li Canikli, ‘Şu anda Türkiye ekonomisinin en çok ihtiyaç duyduğu, teknik alanda eğitim görmüş özellikle ara eleman ihtiyacıdır ‘dedi.

‘6 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK İLE 14 YAŞINDAKİ BİR ÇCOUK AYNI FİZİKİ ORTAMI KULLANIYOR ‘

‘Ayrıca birinci dört ve ikinci dördün binalarının ayrılmasının zorunluluğunun nedeni; şu andaki sistemde 6 yaşındaki çocuk ile 14 yaşındaki çocuk aynı okul ortamını kullanıyor ‘diyen Canikli, ‘O fiziki ortamı paylaşıyor ve bunun çocuk ciddi psikolojik ve sosyal problemlere yor açtığını her gün haber olarak öğreniyoruz. Yani büyük çocuklardan küçük çocuklara baskıların geldiğini, bir takım istenmeyen olayların geldiğini biliyoruz. Bu açıdan da son derece yanlış ‘şeklinde konuştu.

‘Hangi açıdan bakarsanız bakın 8 yılın kesintisiz olarak bir binada zorla eğitime tabi tutulması son derece yanlıştır ‘diye konuşan Canikli, ‘Ve biz toplum olarak bu yanlışlığın bedelini 197 ‘den beri ödüyoruz. Bu şekilde devam ederse de ödemeye devam edeceğiz ‘dedi.

‘MUHALEFET BUNUNLA BİR YERE VARMAZ’

“Getireceğimiz sistemde dayatma yok” diyen Canikli, ‘Muhalefetin özellikle CHP’nin bu dayatmacı, despotik mantığı terk etmesi gerekir. Bununla bir yere varamaz ‘ifadesini kullandı.

 Kaynak: beyazgazete.com

12 YILLIK ZORUNLU EĞİTİM TEKLİFİ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bir yanıt bırak

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.